Cioroianu: Ansamblul Brâncuşi avea mai multe şanse în anii ‘90

Delegatul României pe lângă UNESCO, istoricul Adrian Cioroianu, a fost prezent vineri la Târgu Jiu, unde a vorbit despre demersurile autorităţilor de a introduce operele brâncuşiene în patrimoniul mondial UNESCO. Cioroianu a spus că sunt şanse minime ca operele brâncuşiene să fie preluate de UNESCO în viitorul apropiat. Un motiv ar fi depunerea documentaţiei cu întârziere, dar Primăria Târgu Jiu susţine că a răspuns la timp tuturor solicitărilor Ministerului Culturii, care a întocmit dosarul. Votul final se va da în această vară.

Reporter: Ce şanse are ansamblul Calea Eroilor să fie prins în patrimoniul UNESCO?

Adrian Cioroianu: UNESCO nu mai este în prezent focusată pe Europa. Este preocupată şi va fi preocupată mulţi ani de azi înainte de salvarea siturilor culturale care sunt efectiv distruse de fanatismul religios. Ceea ce m-a frapat pe mine a fost această diferenţă de timp în întocmirea dosarului. Şansa noastră era mai mare imediat după căderea comunismului, dar dosarul a fost realizat abia în anul 2013.

Rep.: Mai sunt şanse ca Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură să preia acest ansamblu monumental?

A.C.: Trebuie să acceptăm ideea că UNESCO are în fiecare deceniu alte priorităţi, iar acum fanatismul religios care distruge mare parte din siturile culturale consumă o bună parte din energia şi economia UNESCO. Este vorba de o amânare, nu de o respingere categorică a dosarului privind operele brâncuşiene. Nu ştiu ce se va întâmpla în iunie, şanse sunt şi trebuie să luptăm pentru ele.

Rep.: Este şi vina autorităţilor locale?

A.C.: Ansamblul a evoluat foarte bine după anul 90, pentru că eu am prins şi zile în care cetăţenii din oraş mâncau sau spărgeau lubeniţe pe Masa Tăcerii. Dar, şi dacă ar intra în patrimoniul mondial, autorităţile locale nu trebuie să-şi imagineze că UNESCO se va ocupa de tot ce înseamnă păzirea obiectivelor sau întreţinerea lor. Principalul câştig din preluarea ansamblului de către UNESCO ar fi că imaginea noastră despre noi înşine s-ar schimba, am conştientiza mai bine de valorile pe care le avem.

Rep.: Sunt discuţii să fie acceptat doar o parte din ansamblu, mai exact Coloana Infinitului?

A.C.: Sunt discuţii de acest gen, fie mergem doar cu Coloana Infinitului, fie cu tot ansamblul.  Eu agreez ideea întregului ansamblu, dar vom vedea ce vor spune şi specialiştii.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: