Clădire - monument din Târgu Jiu, deschisă publicului

Banca Națională a României organizează, în perioada 18-19 aprilie 2024, „Zilele porților deschise la BNR”.

Odată cu împlinirea a 144 de ani de la înființare, BNR deschide vizitatorilor atât sediul din București, precum și sediile sucursalelor regionale și agențiilor băncii centrale din
teritoriu.


Publicul va putea vizita sediul istoric al BNR Gorj situat în Târgu Jiu, strada Geneva nr.4.,
programul de vizitare fiind în intervalul orar 9:30 – 16:00.

Sediul Băncii Naționale a României (BNR), Sucursala Târgu Jiu, se află într-o într-o casă monument istoric, deținută până în 1901 de Ion Carabatescu, avocat și om politic influent, deputat și prefect de Gorj. 

Casa Ion Carabatescu a fost restaurată îeste cunoscută și astăzi ca fiind sediul BNR, însă în realitate funcționarii băncii își desfășoară activitatea într-un corp construit în spatele clădirii monument istoric. Clădirea aparține însă BNR din 1901.

Casa a fost construită de Ion Carabatescu în 1896 și a locuit aici cu familia sa până în 1901, când a vândut-o BNR, Sucursala Târgu Jiu. Până atunci, sediul BNR era într-un spațiu închiriat. Suma propusă de Carabatescu, pentru vânzare, a fost 80 de mii de lei-aur, însă se pare că suma plătită de cumpărător a fost 65 de mii de lei-aur.


Casa se află pe o stradă care în 1877 se numea Ulița Cuza-Vodă, iar în după Războiul de Independență a devenit Grivița. Potrivit informațiilor din cartea Gorjul bancar scrisă de directorul BNR Târgu Jiu, Gheorghe Birău, strada a primit numele de Geneva în 1996, după o vizită la Târgu Jiu a primarului Genevei.

Proiectul Casei Ion Carabatescu a fost făcut de arhitectul Iulius Doppelreiter și are nouă camere.


Vizitatorii vor primi informații referitoare la istoria BNR, a Agenţiei Gorj, istoria monedei
naţionale, precum şi a Tezaurului BNR de la Tismana și vor avea ocazia să admire standul
expoziţional amenajat în incinta sediului. De asemenea sunt puse la dispoziția celor interesați
materiale promoționale.

Vizualizări: 4,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: