Ministru: Avem secetă extremă

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat la Digi24 că trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade. În unele zone ale țării nu a mai plouat de o jumătate de an.

"Din păcate, peste consecințele pandemiei se suprapune și o secetă extremă și puternică în Dobrogea și Moldova. Foarte multe dintre culturile însămânțate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, sunt compromise în diferite grade. Ne vom gândi la măsurile de despăgubire și de compensare a pierderilor fermierilor", a spus Oros.

Miercuri, Administratia Nationala de Meteorologie transmitea, in comunicatul despre rezerva de umiditate, referitor la continutul de apa din sol, ca "pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si Olteniei", in timp ce rezerva de umiditate din sol "se situeaza in limite satisfacatoare, in Maramures, local in nordul si nord-estul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei".

Totodata, ANM mai preciza ca "rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se incadreaza in limite satisfacatoare, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, nordul, local in centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei".

"Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se inregistreaza in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, local in estul, centrul si sud-vestul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului si estul Olteniei", mai atrage atentia institutia.

Vizualizări: 2,237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: