Clona UCB produce mai mulţi asistenţi medicali decât universitatea

Universitatea „Constantin Brâncuşi” şi Institutul Universitar „Constantin Brâncuşi” par două instituţii de învăţământ separate la prima vedere. O serie de coincidenţe ne-ar putea face să credem că I-UCB este o clonă sau chiar o căpuşă a UCB. Atât universitatea de stat, cât şi institutul privat organizează acelaşi tip de studii, au aceleaşi cadre didactice şi folosesc aceleaşi spaţii de studiu.

Universitatea de stat trece printr-o perioadă dificilă, din cauza scăderii numărului de studenţi. Cu toate acestea, cadrele didactice au pus bazele unei şcoli private, unde taxele sunt la jumătatea celor de la stat. Profesorii sunt câştigaţi, pentru că predau aceleaşi cursuri, în săli de clasă vecine, doar că primesc bani din două locuri. Pentru cursanţi, diferenţa este că la UCB este vorba de cursuri universitare, iar la I-UCB de postliceală, dar diploma este oricum de asistent medical.

Două clase complete la şcoala privată

Deşi fiinţează de anul acesta, Şcoala Postliceală „Hiprocate”, deţinută de Fundaţia Institutul Universitar „Constantin Brâncuşi”, a reuşit să-şi acopere efectivul de cursanţi pentru două specializări, fiecare clasă a având minimum 30 de elevi. „Avem două grupe, una pe asistent medical generalist şi una pe asistent de farmacie. Ne planificasem două la asistenţă medicală şi una la farmacie. Mai aveam în program tehnician în industria alimentară, dar nu a mers. La Staţiunea Pomicolă am închiriat şi am făcut două săli de curs. Acolo susţin cursurile, acolo avem laboratoare. Dacă vom avea nevoie de spaţiu la anul şi dacă universitatea va putea să închirieze sălile, vom închiria”, a spus Marian Vintilescu, preşedintele Institutului Universitar Constantin Brâncuşi, dar şi directorul general administrativ al UCB. 

O singură grupă la UCB

Specializarea de asistent medical generalist se regăseşte şi în curicula UCB, ca formă de studii superioare, despre care spunea rectorul Moise Bojincă că este la mare căutare în rândul tinerilor. Chiar şi aşa, o singură grupă de 20 de studenţi a fost înfiinţată anul acesta în cadrul universităţii.

La postliceală însă s-au putut înscrie şi tinerii fără diplomă de bacalaureat, iar taxa de şcolarizare este de 2.100 de lei pe an, pe când la facultate trebuie să plătească 4200 lei anual, deci dublu. Diferenţa dintre asistent medical generalist cu studii medii şi cu studii superioare se reflectă doar la salarizarea viitoare, însă sumele nu diferă mult, cel puţin nu în primii ani de activitate. În spitale, marea majoritate a asistenţilor medicali sunt cu studii medii.  „Noi avem un asistent medical generalist cu studii superioare, mai este o asistenţă care este în anul trei şi 40 şi ceva cu studii medii. Diferenţa la salariu mare nu este. De exemplu, un asistent medical debutant salariul de bază este 578 lei, iar la cel cu studii superioare este 683 lei”, a  spus Aurel Stolojanu, directorul Spitalului din Bumbeşti Jiu.

UCB şi I-UCB au profesori comuni

Pe lângă faptul că directorul general administrativ al UCB, Marian Vintilescu, este şi preşedintele I-UCB, şi unii profesori de la universitate predau elevilor de la Şcoala Postliceală Hipocarte. „Se ştiu deja, Cruceru, mai sunt. Suntem 9 membrii fondatori, deja avem solicitări pentru alţi membri care vor să vină membri asociaţi, funcţionăm ca orice fundaţie înscrisă pe lege. Problema incompatibilităţii am lămurit-o şi cu domnul rector, n-are nimic a face. Director este domnul profesor Dădălău, sunt anumiţi profesori din UCB care vor preda acolo, domnul Gămăneci, domnul Florin Ciofu, doamna Roxana Popa şi cam atât de aici. Ca medici avem pe doctorul Olaru, domnul doctor Boeriu şi alţii. Cadre didactice sunt în jur de 13-14”,a  precizat Marian Vintilescu.

Susţin cursuri în aceeaşi clădire

Cursurile Şcolii Postliceale Hipocrate se desfăşoară în sediul administrativ al Staţiunii de Cercetare Pomicolă din Drăgoieni, chiar lângă laboratoarele UCB de la etajul doi. Mai  mult, I-UCB a închiriat şi câteva săli în fostul cămin studenţesc al UCB, la care conducerea universităţii a renunţat anul acesta. „Fundaţia a închiriat mai multe spaţii de la noi, în jur de 350mp,  pentru o perioadă de trei ani. La etajul doi era un spaţiu care nu era închiriat de universitate şi au mai închiriat o sală de mese şi una de club de la fostul cămin. Au început deja cursurile”, a spus Ion Călinoiu, directorul Staţiunii de Cercetare Pomicolă din Drăgoieni. 

Vizualizări: 1,033

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: