Surupăceanu – 7 ani cu executare, Mirel Cristea – 6 ani

La nici un an de când dosarul „Buldotanc II” a ajuns pe rolul instanţei de la Târgu Jiu, magistraţii au reuşit să pronunţe un verdict pe care, anterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu reuşise pe parcursul a aproape trei ani. Sentinţa Tribunalului Gorj îl trimite pe fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu pentru  7 ani după gratii, aceasta fiind cea mai grea pedeapsă dispusă faţă de cei cinci inculpaţi trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Conform deciziei instanţei, Surupăceanu a primit pedepse diferite pentru acuzaţiile ce i-au fost aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie, toate fiind contopite în cea mai grea dintre ele, respectiv şapte ani de închisoare cu executare. Fostului deputat i se interzic, de asemenea, o serie de drepturi civile, inclusiv de a alege şi a fi ales, pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, sentinţa nefiind definitivă.

El a fost condamnat pentru că în anul 2007, prin intermediari, a impus cumpărarea de către fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifuncţional, de tip tractor forestier, importat din Ucraina, la preţul de 50.000 de dolari şi vândut cu peste 832.000 de lei, procedurile de achiziţie fiind ilegale, conform rechizitoriului întocmit de DNA.

Cristea, un an mai puţin decât Surupăceanu

dumitru_mirel_cristeaInstanţa de judecată a decis, în aceste condiţii, ca fostul director general Dumitru Cristea, de la fostul CE Turceni, să fie condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, lui fiindu-i interzise o serie de drepturi civile pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Sorin Buşan Cocora, impus de Surupăceanu, conform DNA, ca administrator la o firmă din Mediaş care a importat utilajul respectiv şi l-a vândut apoi către CE Turceni.

Alţi doi foşti directori de la fostul complex energetic, respectiv Ioan Viorel Vasile, de la Direcţia Comercială, şi Silvică Boiangiu, de la Direcţia Investiţii, au fost condamnaţi şi ei la câte 4 ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare de şase ani. De asemenea, şi acestora le-au fost interzise o serie de drepturi pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale.

Despăgubiri şi sechestre

Instanţa a mai dispus ca toţi inculpaţii să plătească suma de 836.570 lei către actualul Complex Energetic Oltenia, care înglobează în rândurile sale şi fostul Complex Energetic Turceni.

De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul asigurator pe o vilă a fostului director general Dumitru Cristea, suprafaţa imobilului fiind de 540 mp, cu o valoare de impozitare de 774.702 lei. În plus, instanţa a dispus impunerea unei popriri pe un cont de 61.867 lei pe care Dumitru Cristea îl are la sucursala din Târgu Jiu a unei bănci.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, caz în care procesul va continua la Curtea de Apel Craiova.

O afacere cu cântec

Dumitru Cristea a fost reţinut şi arestat preventiv în noiembrie 2008 pentru trei zile, ulterior el fiind cercetat în stare de libertate alături de ceilalţi inculpaţi. Direcţia Naţională Anticorupţie a stabilit că Mugurel Surupăceanu, aflându-se în relaţii bune cu fostul director general, a stabilit cu acesta modalitatea de achiziţionarea la un preţ de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind o firmă din Mediaş care nu avea nici experienţa necesară, nici numărul de angajaţi, dar care îl avea ca administrator pe Sorin Buşan Cocora, impus ca administrator de fostul deputat PSD de Gorj.

buldoescavator

„Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al SC Complexul Energetic Turceni SA, a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la SC Voron Trans SRL. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei SC Voron Trans SRL, fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice”, se arată în rechizitoriul DNA.

Bani mulţi pentru o rablă vopsită

În acelaşi document se menţionează că utilajul era învechit şi avea defecţiuni, recepţia lui şi plata achiziţiei făcându-se cu implicarea celorlalţi doi directori de la fostul Complex Energetic Turceni.

O parte din banii proveniţi din tranzacţia respectivă au ajuns la o firmă din Târgu Jiu, controlată tot de fostul deputat PSD, DNA menţionând că totul a fost mascat de o tranzacţie a unui circular folosit în prelucrarea lemnului. „Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul SC Voron Trans SRL în contul SC Tutto Mobili SRL s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care SC Voron Trans SRL a cumpărat de la SC Tutto Mobili SRL un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate SC Voron Trans SRL nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată”, conform rechizitoriului DNA.

Foştii şefi de la fostul CE Turceni au fost judecaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în timp ce Surupăceanu şi Buşan au fost acuzaţi de infracţiunile de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Al doilea mare penal al PSD Gorj

Mugurel Surupăceanu a fost deputat de Gorj în perioada 2008-2012, iar anterior, în 2004, a fost prefect de Gorj în Guvernul condus de Adrian Năstase. În toamna anului 2012 acesta a demisionat din Parlament, în acel moment procesul fiind pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind înaintat acestei instanţe de către DNA tocmai pentru că Surupăceanu era parlamentar în momentul finalizării rechizitoriului. Odată cu demisia din Parlament, fostul deputat a anunţat şi că nu mai candidează pentru un nou mandat, el demisionând şi din PSD Gorj, în condiţiile în care era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. El este cel de-al doilea membru marcant al organizaţiei care are parte de un astfel de verdict, prima sentinţă aspră fiind pronunţată faţă de Nicolae Mischie la începutul anului, fostul şef al PSD Gorj fiind din primăvară după gratii, unde execută pedeapsa decisă de instanţele de judecată.

Vizualizări: 2,683

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: