Hotărâre judecătorească, respectată două ore de conducerea UCB

Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a fost nevoită să o repună în funcţia de decan la Drept pe Cornelia Tomescu, printr-o decizie a instanţei de judecată. Tomescu şi-a luat postul în primire vineri dimineaţa, iar două ore mai târziu a fost revocată. Ca să aplice hotărârea judecătorească, UCB a trebuit să revină la Facultatea de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, pe care în primăvară o împărţise în două ca să poată scăpa de Tomescu din funcţia de decan.

Cornelia Tomescu a considerat că nu s-a respectat legea atunci când a fost schimbată din funcţie și a contestat acest lucru în instanță. „Lucrez la universitate din anul 1999. Am fost titulară la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor până în anul 2010. Din anul universitar 2009-2010 m-am transferat la Facultatea de Administrație Publică și Științe Politice Comparate și prin alegeri am fost aleasă decan în 2010. Ulterior s-au unit facultățile prin hotărâre, facultatea noastră cu Facultatea de Științe Juridice și am rămas în funcția de prodecan până în 2012, când pe noua lege a educației, am dat concurs pentru funcția de decan și am câștigat.  Am fost decan până în aprilie 2013 când s-a hotărât prin Senat dizolvarea Consiliului Facultății pentru că și-au dat demisia din consiliu câțiva membri, trebuia să se desființeze și facultatea și să mă revoce și pe mine din funcție și a fost numit un decan interimar în persoana lui Purec Vasile. Această procedură nu e prevăzută nicăieri în legislația în vigoare, motiv pentru care eu am dat în judecată universitatea și am obținut suspendarea acestei hotărâri până la judecarea pe fond, hotărâre executorie. Ministerul a trebuit să schimbe hotărârea, pentru că senatul de aici iarăși schimbase structura și împărțise facultatea în două, nu mai exista facultatea la care fusesem eu decan, acum a apărut din nou”, a precizat Cornelia Tomescu.

Repusă pe funcție pentru câteva ore

Cu hotărârea judecătorească în mână, conducerea UCB a trebuit să o repună pe funcția de decan pe Cornelia Tomescu, însă în paralel i se pregătea o nouă revocare. Dacă pe 25 septembrie, Cornelia Tomescu revenea pe funcția de decan, pe 26 s-a depus un memoriu pentru revocare acestei din funcție. Pe 27 septembrie, Tomescu s-a prezentat să-și ocupe funcția câştigată în instanță și două ore mai târziu a fost chemată să i se aducă la cunoștință că va fi din nou revocată. „Domnul Bojincă m-a repus pe mine pe funcție pe data de 25 septembrie, eu am ridicat-o pe data de 26, ca pe data de 27 la ora 10.00 am fost convocată la Consiliul de Administrație fără să mi se spune de ce. Primul punct pe ordinea de zi era revocarea mea din funcția de decan. Nu am mai apucat să fiu decan ca să îmi impute ceva. Vineri era prima zi de decan, iar la 10.30 mi se imputa ceva fără documente justificative. Nu am rămas la audiere pentru că nu am fost convocată așa cum prevedea legislația, iar soarta mea urma să se hotărască în ședința de Senat. Este clar un abuz în serviciu, este clar ceva personal. Am fost decan de la 8.30 până pe la 10.00 cred”, a mai spus Cornelia Tomescu.

Bojincă: Nu am un răspuns la acest moment

Conducerea UCB nu are explicaţii clare pentru revocarea cu repetiţie a decanului Tomescu. „Nu am un răspuns la acest moment. Vineri de dimineață a fost o ședință a Consiliului de Administrație pentru că joi s-a înregistrat la registratura universității un memoriu făcut de două treimi din membrii consiliului facultății. Există o metodologie prin care se poate revoca prin această procedură decanul de către rector și Senatul universității. Suntem în derularea acestor activități și nu vă pot spune mai mult.  Dumneaei a fost repusă pe funcție ca urmare a unei hotărâri judecătorești, a Tribunalului Gorj, printr-o hotărâre care nu este definitivă și irevocabilă, dar este executorie de drept. Eu am emis decizie de repunere a dumneaei pe funcția de decan pe data de 25, dar repunerea a avut și alte implicații pentru că a trebuit să eliberez din funcție decanul interimar, să asigur funcționalitatea renumind prodecan. S-a primit acest memoriu care conține 20 de puncte prin care ei nu sunt de acord cu această numire și vin cu propunere de revocare”, a declarat rectorul UCB, Moise Bojincă.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: