Omul acuzat că trimite 1000 de mineri în şomaj tehnic

Aristică Dragotoiu din Runcurel rămâne ferm în decizia sa de a nu vinde cele aproximativ două hectare de teren Complexului Energetic Oltenia. Peste 1000 de mineri de la cariera Jilţ Nord nu vor mai avea în curând activitate, dat fiind faptul că nu s-a ajuns până acum la o înţelegere pentru terenul deţinut de Dragotoiu. Acesta ştie că pretenţia sa de 10 miliarde de lei şi 10 angajări nu va fi acceptată de către conducerea complexului. De la primar la preotul din comună, rude, vecini, toţi au încercat să-l convingă pe bătrân să-şi vândă moşia, însă acesta este de neînduplecat.

Casa_DragotoiuLegat strâns de pământul strămoşesc, Aristică Dragotoiu spune că nu va accepta niciodată să-şi dea pământul, chiar dacă acest lucru conduce la o problemă socială de amploare. Bătrânul spune că tocmai de aceea a venit cu pretenţii mari în faţa şefilor de la CE Oltenia, astfel încât să nu îi fie acceptată oferta.  „Nu îl vând, e munca înaintaşilor mei, dărâmă biserică, fântâna satului. De ce să îmi distrugă familia mea? Eu le-am cerut zece miliarde şi zece angajări ca să nu-l vând. Am cerut atâtea angajări pentru că am cinci fraţi, câte doi nepoţi fiecare, ăia sunt, dacă nu sunt atâţia găsesc eu. Ce dacă rămân oameni fără muncă, dar fabrica de tutun din Târgu Jiu unde s-au dus? N-ar fi prima dramă, la Bârseşti la fel. Oricum şi dacă acceptă pretenţiile mele o să cresc preţul, să fie siguri de asta”, a spus Aristică Drăgotoiu.

Presiuni de peste tot

Cariera_Jilt_NordBătrânul în vârstă de 70 de ani spune că nu mai are linişte de când s-a aflat în sat că nu vrea să-şi vândă pământul. Rudele, autorităţile locale, reprezentanţii carierei şi ai complexului, cu toţii îl încearcă să-l înduplece, însă Aristică Dragotoiu spune că a decis deja. „Toţi îmi spun că sunt încăpăţânat şi atât. M-am certat şi cu naşul, cu toată lumea. Primarul, miliţienii, popa şi el a încercat să mă convingă, eu sunt bisericos. Copiii, până şi pe ei i-au găsit dracii, zic că-s nebun, că cine cred eu că îmi dă atâţia bani. De zece ani tot încearcă şi n-au reuşit. Toată lumea încearcă să mă convingă, dar îmi vorbesc frumos. Copiii dacă nu mai vorbesc cu mine, facă ce-or vrea, dacă ascultau de mine erau departe, cu un serviciu mai bun. Ieri dimineaţă au venit la 7,30 la mine, a fost directorul de la carieră Petrescu un fost senator Ruşeţ şi încă unu, patru au fost. Toţi au zis că nu o să iau niciodată banii ăştia şi nici nu vreau”, a spus acesta. 

Dispus să ajungă după gratii

Aristică Dragotoiu spune că este dispus să facă şi închisoare decât să-şi piardă pământul. „Dacă mă bagă în penal să nu mă ducă la penitenciar la Târgu Jiu. Să mă ducă la Poarta Albă, în China. Mă duc singur. Pământul este al tatălui meu, şi a zis că tot ce e la Runcurel e al meu. Şi acum fraţii mei au pretenţii să-l împart şi pe ăsta de la Runcurel. Deocamdată n-au zis că mă acţionează în instanţă, dar cine ştie? Nu semnez, pot să mă împuşte, stau singur lângă zid. Numai să nu mă pătimească, de aia nu vreau la puşcăria de la Târgu Jiu, că mă împuşcă ăia în picior şi pătimesc pe acolo. În altă parte nu s-ar şti de la directorii pe care i-am încurcat”, a mai spus Aristică Dragotoiu.

Vor locuri de muncă

Maria_Runcurel_1O altă familie care are teren chiar înaintea excavatorului este cea a Mariei Ancuţeru, tot din Runcurel. Femeia spune că terenul său ar fi primul în faţa excavatorului. Nu vrea să dea pământul dacă soţul său nu va fi angajat la cariera Jilţ Nord. „E oprit excavatorul, trebuie să avanseze pe terenul meu. Este o suprafaţă de circa 17 ari. Noi n-am cerut decât o singură angajare a soţului, dar au spus că nu se pot face angajări. Cerem o singură angajare ca să poată avansa cu excavatorul. N-am cerut despăgubiri băneşti, cât s-a oferit, atât s-a oferit. E convenţia făcută cu dumnealor de vreo trei ani, dar nu ia nicio măsură, nu face nici o singură angajare. Ne-au chemat de atâtea ori la negocieri. Nu am ajuns la o înţelegere pentru că nu vor să angajeze. Zic să renunţăm la angajări şi noi la angajări nu renunţăm. Bani ne-au dat în jur de 50 de milioane lei vechi. Soţul lucrează la privat, şofer, ia salariul minimul pe economie”, a spus Maria Ancuţeru, din Runcurel.

Ameninţă cu instanţa

În timp ce negocierile continuă, terenurile în cauză sunt afectate de alunecări de teren. Oamenii ameninţă cu instanţa dacă se vor produce alunecări de teren masive. „Sunt blocaţi, nu le dăm voie să ne intre pe teren. Am înţeles că s-a mişcat un pic terenul, a fugit la vale. Dacă se întâmplă să fugă terenul mai mult punem plângere mai sus, chiar şi la parchet. Este terenul nostru, proprietatea noastră şi nu vrem să fie afectat. Ni s-au luat hectare de pământ până acum şi nu s-au făcut angajări. Ne-au minţit că odată ce se dau drumul la angajări suntem primii pe listă. După ce am ridicat banii şi am fost de bună cuviinţă şi i-am crezut, dumnealor ne-au spus că am vândut terenul. Au dat oamenii pământ la o firmă căpuşă a carierei, Sind Jilţ, a dat faliment şi oamenii sunt în şomaj”, a precizat Maria Ancuţeru.

EFECT

De mai multe săptămâni, minerii de la Jilţ Nord se ocupă de lucrări de întreţinere, deoarece cinci din cele şase excavatoare sunt blocate. Dacă reprezentanţii CE Oltenia nu vor reuşi să convingă cetăţenii în cauză să-şi vândă proprietăţile, în circa două  săptămâni 1000 de mineri vor rămâne fără activitate.

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: