Coadă la autocar, să doneze sânge. Un bărbat a donat chiar de ziua sa

A fost aglomeraţie în prima zi în care gorjenii au putut dona sânge într-un autocar special dotat pentru astfel de acţiuni. Centrul mobil a poposit în parcarea centrului comercial din Târgu Jiu şi zeci de oameni au vrut să facă o faptă bună. Înainte să meargă la cumpărături, s-au oprit să doneze sânge mai ales că stocurile sunt aproape epuizate la toate grupele. De Ziua Naţională, autocarul va ajunge la Novaci. Cei care donează sânge primesc tichete de masă, beneficiază de analize gratuite şi îşi pot lua o zi liberă de la serviciu.

Zeci de persoane au făcut o faptă bună în prima zi a campaniei demarate de Centrul de Transfuzii din Târgu Jiu. Oamenii au aflat de pe internet de această acţiune şi au vrut să dea o mână de ajutor mai ales că este mare nevoie de sânge în această perioadă, când numărul donatorilor este tot mai scăzut. „Eu am văzut anunţul pe Facebook şi am zis să vin, pentru că în timpul săptămânii lucrez şi nu am timp. Aşa, vin la cumpărături şi apoi pot să donez sânge pentru că este aproape şi fac şi o faptă bună”, a spus o femeie.

„Este o idee binevenită acest autocar. Văd că sunt destui oameni care deja stau la coadă. Eu donez o dată la câteva luni. Mă simt bine după fiecare donare şi mă simt şi împăcat sufleteşte că ajut un om, chiar dacă nu ştiu unde ajunge sângele meu. Măcar fac o faptă bună”, a spus un bărbat care aştepta să doneze.

Unul dintre donatori a făcut un gest frumos chiar de ziua sa de naştere. „Am văzut pe o reţea de socializare. Este datoria fiecăruia dintre noi să facem o faptă bună. Este doar o pură întâmplare că este şi ziua mea. Mă bucur că pot să dau o mână de ajutor şi îi sfătuiesc pe toţi cetăţenii să dea o mână de ajutor şi să vină în sprijinul celor care au atâta nevoie de sânge. Este o faptă bună! O colegă mi-a trimis un mesaj şi l-am distribuit la rândul meu şi am îndemnat toţi prietenii să vină să doneze sânge. Nu am mai donat, dar pentru toate există câte un început. Cred că oamenii se tem să meargă în spitale, să nu contacteze alţi viruşi, dar un centru de recoltare mobil, de donare de sânge, este o idee extraordinară”, a declarat Mircea Şcheau.

Campania va continua şi duminică, de Ziua Naţională, la Novaci, de la ora 10. „Începem luna cadourilor cu o campanie frumoasă: Cadou pentru viaţă! Profităm de faptul că fiind sfârşit de săptămână, lumea e mai liberă, poate să vină printre sesiunea de cadouri pentru cei dragi, să facă un cadou special şi pentru un necunoscut care depinde de această unitate de sânge pe care cineva cu sufletul deschis reuşeşte să o doneze astăzi (n.r. sâmbătă). Cei de la Shopping City Târgu Jiu vin cu un pachet suplimentar pentru fiecare donator, un cadou extra pe lângă ce se primeşte la fiecare donare şi ne-au acordat patru vouchere a câte 100 de lei care vor fi alocate printr-o tombolă”, a declarat Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Transfuzii Târgu Jiu.

Odată cu această acţiune, vor fi refăcute stocurile de sânge necesare pentru perioada sărbătorilor de iarnă. „Fiind anunţat acest program de donare, oamenii ne aşteptau la intrarea în mall. Deficit avem pe 0 pozitiv, din păcate, chiar dacă este o grupă care se regăseşte într-un procentaj mai mare în rândul populaţiei, dar sunt solicitări multe şi donatori puţini şi, bineînţeles, la grupele cu Rh negativ. Donatorii sunt puţini. Din fericire, astăzi (n.r. sâmbătă), am început să avem şi grupe rare, pe care să sperăm că le putem valida şi oferi celor care au nevoie. Am avut un număr crescut de donatori. O să facem doar două preparate din sângele recoltat: mase eritrocitare care are o valabilitate de 42 de zile şi plasma, pe care o putem păstra timp de un an de zile”, a mai spus Nicoleta Căluţoiu.

Galerie foto


Vizualizări: 2,101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: