COD ROȘU în Capitală, toți polițiștii chemați la serviciu. Piața evacuată. RUȘINE JANDARMERIEI! Violențe extreme - LIVE TEXT

Sâmbătă, ora 7.00. Protestatarii sunt încă în piață, forțele de ordine s-au retras. Numărul de răniți anunțat oficial a fost de 452.

02.37: Protestatarii stau jos, pe asfalt, înconjurați de jandarmi. "300 de răniți, să îi aplaudăm pe jandarmi", spun protestatarii. Lângă grup a venit un jandarm cu butelie cu gaze lacrimogene. Puștii din piață fac mereu glume pe seama jandarmilor și îi întreabă dacă, atuci când își dau jos uniforma, se simt oameni.

02.33: Protestatarii care mai sunt în piață îi apostrofează continuu pe jandarmi, deși se așteaptă la un nou atac, dat fiind modul în care sunt dispuse forțele de ordine.

02.20: Zecile de protestatari care mai sunt în Piața Victoriei fac schimb de informații, încercând să înțeleagă ce s-a întâmplat, mulți dintre ei fiind în zone în care nu au fost niciun fel de violențe până când jandarmii au dat cu gaze lacrimogene. Oamenii și-au dat întâlnire pentru sâmbătă seara, în același loc. "Mâine o să fim aici, ei o să ne bată din nou, asta e. Venim până se termină", a spus un protestatar.

02.00: Jandarmii încă mai dau cu gaze. Au luat portavocile protestatarilor și încearcă să împiedice transmisiunile live. Oamenii s-au convins că jandarmii provoacă.

01.57: Unii tineri au încă puterea să glumească. Un băiat cu nasul spart, întrebat ce a pățit, a spus că avea nasul strâmb și i l-au îndreptat jandarmii.  "Îmi pare rău, nu am văzut", i-a spus o fată. "Nici eu nu am văzut, doar am simțit", i-a replicat băiatul.

01.53: Protestatarii au început să adune gunoaiele și se pregătesc să plece.

01.42: Un medic care a fost în noaptea de vineri spre sâmbătă în Piața Victoriei a spus pe pagina de socializare că intervenția în forță a Jandarmeriei a fost premedidată și că nu întâmplător au fost atâtea ambulanțe SMURD.

Silvia Costinean, medic:

Am fost mulți doctori in Piata Victoriei.
Ca sa se stie.
Ca si pe noi ne-ati gazat in seara zilei de 10 august.
Fara motiv.
Acțiunea in forța a jandarmeriei a fost PREMEDITATA. Nu a avut legătura cu ceea ce se intampa in piata. Au fost si provocatori, foarte putini. Nu erau ultrași. Erau interlopi.

Am o intrebare pentru dl dr Raed Arafat.
Cine a dat ordin sa fie dispuse ambulantele SMURD in mai multe puncte din zona Pieței Victoria?
La niciun protest din Piata Victoriei, niciodata, NU au fost dispuse ambulante SMURD.
Acum de ce au fost dispuse?
De ce fix acum, cand am fost gazați, intoxicați, bătuți si împinși cu tunurile de apa?

01.10: Circa două mii de protestatari și sute de jandarmi sunt și la această oră în Piața Victoriei.

01.03: Individul care a furat arma unei femei jandarm în timp ce alții o băteau a fost surprins de camerele televiziunilor. Jandarmii bătuți de huliganii infiltrați la protest au fost salvați de protestatari, care i-au luat în brațe și i-au înconjurat, ducându-i până la colegii lor. Tânăra a fost dusă la spital. Jandarmii și polițiștii fac apel la oamenii care îi cunosc pe agresori să anunțe autoritățile. Este vorba de două pistoale de 9 mm din dotarea forțelor de ordine.

00.49: Peste 20 de persoane sunt internate la spitalul Floreasca, cele mai multe având răni provocate de gloanțe de cauciuc.

00.45: Jumătate din străzile din București sunt blocate de polițiști. Nicio mașină nu este lăsată să oprească.

00.23: Și la această oră jandarmii dau cu gaze lacrimogene pe bulevardele din București.

00.05: Sunt încă grupuri de sute de persoane în jurul Pieței Victoriei. Jandarmii au făcut cordoane pentru a împiedica accesul.

23.56: Sunt incendii în apropierea Pieței Victoriei. 

23.48: Incredibil. Jandarmii au pierdut două arme de foc în piață, susțin televiziunile centrale.

23.41: Sunt sute de oameni care au ajuns la spitalele din București. Realitatea TV susține că directorii spitalelor au fost anunțați încă de dimineață să se pregătească pentru un număr mare de intervenții.

23.38: Potrivit Realitatea TV, mai mulți dintre provocatori au fost identificați ca fiind interlopii aduși acum câteva luni de Codrin Ștefănescu pentru a-l apăra pe Liviu Dragnea la un proces.

23.36: Jandarmii intră în magazinele în care oamenii s-au adăpostit, pentru că nu mai puteau să respire. Intră peste ei acolo.

23.35: Protestatarii sunt bătuți câte unul de cinci șase jandarmi, cu bastoane, pumni și picioare. Jandarmii se poartă mai rău decât interlopii.

23.31: Președintele Klaus Iohannis condamnă violența Jandarmeriei.

23.28: Jandarmii fugăresc protestatarii pe bulevarde. În piață, sute de oameni s-au așezat în genunchi.

23.25: Mii de oameni s-au întors în Piața Victoriei și protestează pașnic.

23.20: Jandarmii au golit Piața Victoriei, dar împing oamenii și pe bulevarde. Sunt mase de jandarmi, aproape că depășesc numeric protestatarii rămași. 

23.17: Tunurile cu apă ale Jandarmeriei înaintează pe străzile laterale, acolo unde s-au retras protestatarii. 

23.15: Jandarmii lovesc cu sălbăticie oameni care nu opun rezistență. Este absolut rușinos ce se întâmplă.

23.12: Oamenii scandează: Nu plecăm! Atmosfera este una de război, dar este creată de Jandarmerie.

23.09: Sunt sute de jandarmi care dau cu gaze lacrimogene. Tunurile cu apă sunt puse pe protestatari. Peste o mie de jandarmi au ocupat Piața Victoriei. Este un abuz de care Jandarmeria ar trebui să se jeneze. Nici în anii 90 nu au fost astfel de violențe ale Jandarmeriei asupra poporului.

23.07: Jandarmii au intrat în mulțime. Mai mulți jandarmi au fost încercuiți și sunt bătuți de huligani. Cei doi au fost salvați de protestatari, care i-au luat în brațe, încasând pumni în locul lor. Se dă cu gaze lacrimogene în toată piața.

23.06: Jandarmii au intrat în forță în piață, pentru a evacua mulțimea.

23.05: Potrivit Realitatea TV, în poliție a fost declarat Cod Roșu. Toți polițiștii au fost chemați la serviciu în această noapte.

22.40: Peste zece mii de oameni sunt în continuare în Piața Victoriei. 

22.36: Tunurile cu apă sunt îndreptate spre mulțime. Jandarmii vor să evacueze piața.

22.35: Pe parcursul serii, SMRUD a avut peste 200 de intervenții în Piața Victoriei. Echipajele refuză să mai intre în mulțime, pe motiv că nu se mai poate respira.

22.32: Jandarmeria Română anunţă că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. “S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”,precizează Jandarmeria Română.

22.21: Oamenii spun că jandarmii dau cu gaze lacrimogene în protestatarii pașnici, fără absolut niciun motiv. Se încearcă pe orice cale golirea pieței. Oamenii se retrag pe străzile laterale și revin în piață.  O femeie spune că a fost gazată deja de opt ori, ultima dată când era foarte departe de zona de conflict.

Fată de 16 ani, gazată de guvernul lui Dragnea. Este vorba de fiica fostului ministru Vlad Alexandrescu. Jandarmii dau cu gaze absolut la întâmplare. Toată lumea este nervoasă. Acum nu mai vorbim de provocatori, ci de sute de oameni nervoși că s-a dat la întâmplare cu gaze lacrimogene.

22.00: Jandarmii sunt atacați din nou cu fumigene. Mulțimea scandează: nu plecăm!

21.55: Jandarmii par să fi împărțit piața în două, una în care sunt mii de lanterne aprinse și unde se scandează Jos PSD!, alta în care se află persoanele turbulente care din când în când primesc o porție de gaze lacrimogene.

21.49: Intervenție în forță a jandarmilor în piață. Mulți oameni s-au retras pe străzile laterale.

21.45: Se dă din nou cu fumigene. Metrorex anunță că va redeschide stațiile de metrou.

21.40: Piața este plină, protestul este pașnic, iar între jandarmi și protestatari nu mai sunt nici măcar garduri de protecție. Bulevardele din București sunt pline de oameni, Metrorex a închis toate stațiile de metrou din zonă. 

21.30: Potrivit Realitatea TV, sunt 110.000 de protestatari în piață și pe străzile adiacente. Mai multe televiziuni din străinătate relatează despre românii veniți din toată lumea pentru a protesta la București.

21.25: Jandarmeria a lansat următorul mesaj: În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!

21.15: Este afișat cu laserul mesajul: Aurelian Iorga, încetează cu violențele (n.r. .Locotenent-colonel Aurelian Iorga, sef Serviciu Prevenirea si Combaterea Faptelor Antisociale). Pe guvern este proiectat mesajul: Demisia! Mulți protestatari s-au așezat, pentru a arăta că sunt împotriva violențelor.

21.10: Protestatarii pașnici s-au retras pe străzile laterale și în partea din spate a Pieței Victoriei, dar jandarmii nu reușesc să îi captureze pe ultrași. Zecile de mii de oameni nu au plecat însă acasă, deși unii au încercat să le decredibilizeze protestul.

21.05: La ora 21.00 a fost cântat Imnul Național, după care s-au auzit niște bubuituri și din nou jandarmii au dat cu apă și gaze lacrimogene. Au apărut mesajul FĂRĂ VIOLENȚĂ, postat cu laserul pe clădirile din zonă.

20.45: Sunt estimări care arată că sunt peste 60 de mii de protestatari la București.

20.41: În ciuda provocărilor și violențelor, zecile de mii de oameni care protestează pașnic nu au părăsit Piața Victoriei.

20.33: Ultrașii din galeriile de fotbal, care s-au infiltrat în rândul manifestanților, au aruncat cu fumigene.

20.25: Noi incidente în Piața Victoriei. Un grup de protestatari a forțat din nou gardurile și a aruncat cu obiecte, jandarmii au dat iar cu gaze lacrimogene. Cei violenți știu să se retragă la timp, iar gazele lacrimogene ajung de obicei la protestatarii pașnici, care nu înțeleg ce li se întâmplă. JANDARMERIA FOLOSEȘTE TUNURILE CU APĂ.

20.15: Numărul de protestatari este între 30 și 40 de mii. Momentele tensionate sunt din ce în ce mai rare. Metrourile nu mai opresc la Piața Victoriei.

19.50: Jandarmeria a pus imagini pe pagina de facebook cu instigatori care aruncă spre oamenii legii cu diverse obiecte și face apel la protestatarii pașnici să se delimiteze de aceștia. 

VIDEO AICI.

19.38: Numărul de oameni care protestează la București a trecut de 25.000 și vin valuri de manifestanți. Și numărul de jandarmi crește. Protestatarii se mută în zone ale pieței unde nu sunt violențe, iar jandarmii și-au retras gardurile de acolo cu câțiva metri, pentru a le face loc. Potrivit unor surse, sunt peste o mie de jandarmi mobilizați pentru acest protest.

Ora 19.23: Sunt peste 20.000 de protestatari la guvern. Numărul crește de la o oră la alta, în ciuda incidentelor care au avut loc. Sunt proteste și în alte mari orașe ale țării.

Ora 19.13: Tunurile cu apă sunt aduse lângă manifestanți. Vor fi probabil folosite cât de curând. 

Ora 19.07: Din nou violențe în Piața Victoriei. Jandarmii dau tot mai des cu gaze lacrimogene. Unii protestatari aruncă spre jandarmi cu diverse obiecte. Numărul protestatarilor trece de 15.000. Sunt 17 ambulanțe mobilizate la protest, multe aduse din afara Capitalei.

Ora 19.00:  Numărul de protestatari a trecut de 12.000. Atmosfera este din nou calmă.

Ora 18.45: Au fost din nou incidente în Piața Victoriei. Jandarmii au dat din nou cu gaze lacrimogene. În zonă au fost aduse și tunurile cu apă. Un bărbat a fost doborât la pământ. O femeie aflată în scaun cu rotile s-a aruncat peste el pentru a nu lăsa jandarmii să îl ia. Cei doi stau îmbrățișați pe asfalt.

Ora 18.30: Piața Victoriei este din ce în ce mai plină. Protestatarii poartă drapele tricolore, steagul Uniunii Europene, dar și steagurile țărilor lor adoptive. Pot fi văzute steagurile SUA, Canadei, Italiei, Suediei, Franței etc.

Ora 18.10: Până acum, 32 de protestatari și doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Ora 18.00: Piața Victoriei începe să se umple. Lumea scandează: Demisia! Încep să apară protestatari cu copii în brațe, atmosfera fiind mult mai calmă.

Ora 17.40: Încă un protestatar a fost scos din mulțime și dus în mașina jandarmeriei, care a părăsit Piața Victoriei într-un cor de huiduieli. Atmosfera este din nou tensionată și se poartă discuții între jandarmi și protestatari. Sunt momente în care jandarmii împing protestatarii absolut fără niciun motiv.

Ora 17.33:  Jandarmii și protestatarii își reproșează reciproc actele de violență, dar atmosfera s-a mai calmat.

Ora 17.20: Potrivit Realitatea TV, numărul răniților a ajuns la 24. Jandarmii discută permanent cu protestatarii, în contradictoriu de cele mai multe ori.

Ora 17.15: În momentul în care spiritele erau calme, jandarmii au început să împingă gardurile spre protestatari. "De ce provocați", a întrebat unul dintre ei, la care șeful dispozitivului i-a răspuns că nu este normal să fie blocată strada, câtă vreme numărul de protestatari este destul de mic.

Ora 17.10: Manifestații scandează "Hoții! Hoții!"

Ora 17.05: Un prim bilanț arată că sunt șapte răniți. Grupul de protestatari care incita la violență este dotat cu măști de gaze. Cei care protestează pașnic cred că turbulenții vor doar să strice mitingul.

Ora 16.57: Jandarmii au extras din mulțime un personaj turbulent și l-au dus la dubă.

Ora 16.55: Sunt din nou îmbrânceli între jandarmi și protestatarii care vor să forțeze cordonul de ordine. Jandarmii au dat din nou cu gaze lacrimogene. Marea masă a manifestanților stă departe de grupul care incită la violență.

Ora 16.50: Încă un protestatar este scos pe targă. Acestuia i-a venit rău din cauza căldurii sufocante.

Ora 16.35: Jandarmii montează garduri între ei și protestatari. În anumite zone, sunt câte 5-6 rânduri de jandarmi. Mai multe persoane au nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost folosite gaze lacrimogene. Un protestatar a fost dus cu targa până la ambulanță.

Ora 16.30: Sunt câteva mii de protestatari în Piața Guvernului vineri, la ora 16.30, cu o oră înainte de începerea oficială. Bulevardele din zonă au fost deja blocate, iar un grup de circa o sută de manifestanți s-a desprins brusc și a încercat să intre în curtea guvernului. Jandarmii au reușit să intervină la timp, câteva sute de oameni ai legii făcând un zid uman între manifestanți și gardul guvernului.

Vizualizări: 7,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: