Colivă şi lumânări aprinse pentru Transalpina!

Supărare mare printre proprietarii de pensiuni și hoteluri din Rânca, după ce închiderea Transalpinei și în timpul sezonului cald le-a ruinat afacerile, ieri aceștia punând-o de un protest chiar în fața sediului pe care Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale îl are în stațiune. Investitorii în turism au adus aici lumânări, colivă și o pâine uriașă pe care au scris numele celei mai iubite șosele din țară și au dat de pomană în memoria Transalpina, fiind convinși că nimeni nu mai face nimic pentru a redeschide circulația și a-i salva de la faliment.

Dacă ieri ar fi fost turiști pe munte, chiar și puțini, ar fi putut asista în fața sediului CNADNR din Rânca la funeraliile Transalpina. Asociația care le reprezintă interesele chiriașilor din stațiune, dar și reprezentații obștilor de aici și din Vâlcea au împărțit pâine și colivă în numele deputaților și senatorilor de Gorj, supărarea tuturor fiind cu atât mai mare cu cât Victor Ponta are domiciliul în zonă, dar nu s-a mai interesat de soarta stațiunii de când venea ca și copilot la raliul de aici.

paine_coliva_transalpina

„Pentru domnul senator Barbu!”, ”Pentru domnul senator Mihnea!” și „Pentru domnii deputați de Gorj, șase la număr, se știu ei”, a spus liderul asociației investitorilor din Rânca, Constantin Pănescu, acesta greșind însă numărul deputaților, care e mult mai mare. Pănescu nu a mai rostit numele deputaților pentru că ar fi trebuit să îl „miluiască” și pe Ponta și, astfel, elegant, a bătut un apropo în speranța că mesajul va fi perceput și în Palatul Victoria. Până mesajul va ajunge însă la destinatar s-ar putea ca afaceriștii să fie nevoiți să pună lacătul pe ușile hotelurilor și pensiunilor, situația de acum aducându-i la disperare. „Avem un drum pe care nu se lucrează și e considerat drum în lucru, dar nici măcar nu e în conservare. Pentru 3 sau 4 semnalizatoare care s-ar putea pune se ține închis un drum dorit de toată lumea și apreciat peste tot, iar asta ne face nouă numai rău. Acum doi ani eram pe locul doi ca afluență de turiști în România, iar acum ne-au adus pe ultimul loc”, a spus Pănescu.

Cu camionul pe Transalpina

În timp ce la sediul drumarilor se împărțea colivă pentru parlamentarii ce au lăsat de izbeliște toată zona, pe Transalpina vântul bătea în voie, un singur camion fiind întâlnit la orele prânzului circulând pe acolo. Era plin cu lemne, avea număr de Alba și șoferul spunea că se poate circula de voie. Nici nu are cum altfel atâta timp cât ditamai camionul urca fără probleme pantele, fiind evident că pentru autoturisme lucrurile ar fi fost și mai simple.

Șoseaua care în anii trecuți era superaglomerată rămâne pustie și în continuare, spre disperarea celor care au băgat bani buni în turismul din Rânca, în speranța că în timp vor recupera investițiile. Mihai Popescu este patronul unui hotel cu zeci de camere de cazare și cu un restaurant de peste 100 de locuri, singura sa speranță pentru a nu i se nărui afacerea fiind redeschiderea Transalpinei. „Am creat aici toate condițiile posibile, camerele noastre sunt mari, avem cabine de duș dotate foarte bine, balcon cu vedere spre pârtiile de schi și spre munte, avem terase și spații de parcare, am investit pentru a-i atrage pe turiști, iar acum, ce facem? Închidem Transalpina și așteptăm să moară totul în zonă?”, spune investitorul respectiv.

Încă un protest

Coliva împărțită ieri a fost doar începutul, pentru că săptămâna viitoare ar urma un nou protest pe Transalpina. Salariații hotelurilor și pensiunilor, dar și proprietarii de terenuri de pe munte vor să vină și să protesteze în fața sediului CNADNR din Rânca, în speranța că necazurile lor vor ajunge până la București. Ieri oamenii vorbeau despre cum un tânăr politician domiciliat la ei în zonă le promitea sprijin cu ani în urmă, iar acum, când are toată puterea din România, nici nu își mai amintește de locurile respective. Numele lui Ponta a fost rostit aproape la fel de des ca cel al Transalpinei, dar în timp ce șoseaua dintre nori era apreciată și descrisă la superlativ, fiind privită ca singura salvare a Râncii, despre deputatul de pe Colegiul 6 vorbele au fost critice, mulți dintre participanți mărturisind chiar că de abia îl așteaptă pe Victor Ponta în campania pentru prezidențiale pentru a vedea ce promisiuni mai poate face parlamentarul cu domiciliul la Baia de Fier.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: