COŞMAR: Case inundate de apa din fostele galerii miniere

Mai mulți localnici din satul Leurda au parte de ceva vreme de un adevărat coșmar, după ce apa dintr-o fostă galerie minieră a ieșit la suprafață și le curge acestora prin curți, inclusiv pe sub case, spre disperarea oamenilor. Cel mai afectat dintre toți este un fost miner, care, deși nu îi face plăcere, se poate lăuda că are acasă o mică Veneție, după ce a fost nevoit să își sape tot felul de șanțuri și canale pentru a drena apa de pe sub locuința la care zidurile se macină deja de atâta umiditate.

Ion Mițaru este ghinionistul numărul 1 din Leurda, el având neșansa să locuiască cel mai aproape de una din cele două galerii abandonate ale unei foste mine, închise înainte de 1989. Omul spune că necazul său pornește și de la faptul că o firmă privată s-a apucat acum doi ani să exploateze cărbune în regim de carieră, muncitorii săpând până au ajuns la fostele galerii. Acum însă acolo s-a format un lac, iar apa curge către casele din Leurda, Mițaru fiind primul în calea șuvoaielor.

„Am toată curtea numai o mlaștină. Cam de două luni durează treaba. A plouat atunci în aprilie mai tare, am crezut că e de la ploaie, dar apoi a venit căldura, iar la mine în curte apa era tot mai multă. Am izvoare pe sub casă, pe lângă casă și peste tot pe unde pășim. Zidurile se macină, în interior pereții au crăpat și sunt și uzi cam o jumătate de metru de la podea. Nu-mi vine să mai stau aici pentru că noaptea, când e liniște, se aude cum crapă zidurile. Mi-e frică să nu pice peste mine și peste copii, dar nici să mă mut nu am unde. Cred că cei cu cariera asta privată și cei de la companie energetică, de la CEO, ei sunt de vină pentru toate astea că eu apa nu am adus-o singur în curte. Credeți că-i interesează pe ei că pica peste mine casa? Niciodată!”, se plânge bărbatul.

case_inundate_galerii_miniere_3

Lacul din deal

Casa bărbatului e pe un vârf de deal, dar asta nu împiedică apele să ajungă la el și la alți localnici din Leurda. Oamenii se bucură doar de faptul că gospodăriile lor nu sunt atât de afectate pe cât este a lui Mițaru, însă spun că au și ei probleme, fiind nevoiți să sape șanțuri și să dreneze apa spre ulița satului pentru a o evacua din curte. Totul a început după ce la marginea satului, în locul în care o firmă privată a exploatat cărbune în regim de suprafață a apărut un lac ale cărui ape se scurg cel mai probabil în galeriile abandonate ale fostei mine. Proiectantul lucrărilor respective, Nicolae Petru, spune că vina ar purta-o localnicii, care s-au apucat să „înțepe” fostele galerii pentru a da de fier vechi. „E lacul acolo, dar e protejat de un strat gros de argilă și nu cred eu că apa ajunge până la galerii. Mai degrabă e de vină rețeaua subterană minieră pe care și localnicii au stricat-o cu tot felul de lucrări, în încercarea de a găsi fier vechi. Ei au spart galeriile chiar în dreptul locuinței al cărui proprietar se consideră cel mai afectat”, spune proiectantul.

Şefii Gărzii de Mediu, la faţa locului

Garda de Mediu Gorj a ajuns ieri la Leurda, comisarul șef Gheorghe Sanda venind personal la fața locului pentru a vedea care este situația. El spune că instituția pe care o conduce va demara un control la firma care exploatează lignitul în zonă, urmând să notifice și Agenția de Protecție a Mediului Gorj pentru a verifica dacă la eliberarea autorizației de mediu inspectorii au ținut cont de existența celor două galerii de subteran. În ceea ce-l privește pe Mițaru, la el situația fiind mai gravă, comisarii de mediu nu îi pot fi de prea mare folos acestuia pentru că apa oricum va continua să curgă pe sub casa și prin curtea sa. Bărbatul a fost sfătuit să își caute un avocat cu care să deschidă un proces în care să ceară daune, dar acesta nu are banii necesari pentru așa ceva. Speranța lui rămâne doar să sece lacul mai repede, un vecin de-al său făcând măsurători zilnice în acest sens. „Cam cu 15-20 de centimetri zilnic am văzut că scade apa din lac, iar eu fac măsurătorile astea de câteva zile bune, de când a început să curgă prin curțile noastre. Eu am fântâna atât de plină de apă că a trebuit să pun o țeavă și să dau surplusul afară că altfel dădea ea singură pe dinafară și îmi crea alte probleme”, povestește bărbatul.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: