Concediaţii CE Oltenia, doriţi în Banat

Disponibilizaţii CE Oltenia au șanse să-și găsească un loc de muncă în vestul ţării, dacă sunt dispuşi să vină la lucru aici. Peste 90 de companii din Timiş, care caută mână de lucru calificată, s-au întâlnit cu şefii Complexelor Energetice Oltenia şi Hunedoara, care vor concedia în acest an peste 2.400 de salariaţi. Firmele s-au arătat interesate să absoarbă forţa de muncă disponibilizată, deşi autoritățile gorjene au insistat mai mult pe atragerea investitorilor în Gorj.

Cu ajutorul și la inițiativa IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, joi, la Timișoara, a fost organizată o întâlnire între reprezentanții autorităților publice din Gorj și Hunedoara, şefii complexelor energetice și cei ai mediului de afaceri timișean. La Centrul Regional de Afaceri din Timișoara a fost organizat seminarul „Soluții concrete pentru criza forței de muncă calificată din județul Timiș”.
Boza: Oamenii ar fi dispuşi să lucreze în Timiş

CE Oltenia dă afară în acest an 1.000 de persoane, iar cei de la CE Hunedoara concediază 1400 de mineri. Managerul CE Oltenia, Sorinel Boza, a declarat că anul viitor vor mai pleca acasă încă 750 de mineri și energeticieni din Gorj. „Sunt ingineri, directori, lăcătuşi, sudori, excavatorişti, oameni sută la sută calificaţi, cu vârste între 46 şi 57 ani. Eu cred că oamenii ar fi dispuşi să vină la lucreze în Timiş, pentru că judeţul Gorj, din păcate, nu are şi alte variante, în acest moment, iar distanţa dintre cele două judeţe este de doar 300 de kilometri. Vom discuta cu partenerii de afaceri de aici pentru a vedea care este necesarul, apoi ne vom întâlni cu salariaţii şi le vom prezenta variantele”, a declarat managerul CE Oltenia.

Disponibilizări, un proces dureros

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, prezent la discuții, a vorbit despre concedierile colective de la CE Oltenia. „O certitudine reprezintă și faptul că aceste companii producătoare de energie electrică pe bază de cărbune vor exista în continuare în condiții de mediu, de respectare a legislației europene de mediu. Din păcate, această tranziție nu s-a putut face și fără momente dureroase. Pentru companii, unul dintre cele mai dureroase momente este procesul de disponibilizare. Am vorbit despre două aspecte, respectiv despre relocare - și se va face în baza unei analize proprii pentru fiecare om - și despre atragere de investitori în zonă, care să valorifice potențialul uman existent”, a explicat Vișan.

Vor investitori în Gorj

Prefectul și președintele Consiliului Județean Gorj, prezenți la Timișoara la acest eveniment, au insistat că ar fi de preferat ca investitorii să se îndrepte spre zonele miniere. „Este un prim pas pentru o colaborare între Timiș și Gorj în ceea ce privește partea de investitori care să fie redirecționați, în momentul în care își dezvoltă anumite afaceri, către județul Gorj. Acesta a fost subiectul principal sau asta a fost schema mea, cu care m-am dus la Timişoara”, a spus Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

„Vrem să lucrăm cu românii noştri”

Flaviu Pop, reprezentantul unei asociaţii din care fac parte peste 55 de multinaţionale din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin, spune că aceste companii ar avea nevoie de aproximativ 2.000 de noi angajaţi. „Firmele oferă o serie de facilităţi, pe lângă primele de relocare oferite de stat. Unele firme sunt pregătite să suporte chiriile angajaţilor, să le ofere locuinţe, să le asigure transportul până la locul de muncă. Firmele de abia aşteaptă să vină oamenii, unele se orientează spre soluţii externe, noi am vrea să lucrăm cu românii noştri”, a precizat Flaviu Pop, citat de Mediafax.

Galerie foto





Vizualizări: 2,864

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: