Negocieri la Minprest pentru un nou CCM. Peste o săptămână!

Salariații Minprest Serv Rovinari vor mai sta cel puțin o săptămână fără Contract Colectiv de Muncă (CCM). Noi negocieri între administraţie și sindicatul reprezentativ vor avea loc abia din 10 mai.

Contractul Colectiv de Muncă de la Minprest a expirat miercuri, 3 mai. Două sindicaliste, membre în comisia de negociere, au refuzat să semneze documentul, pentru că în noul CCM nu se mai regăsește un articol care le proteja de eventuale concedieri colective. Reprezentanții administrației și sindicatele s-au întâlnit miercuri, pentru noi discuţii, însă cele două sindicaliste au absentat. CCM-ul nu poate fi validat fără acordul tuturor membrilor comisiei de negociere. În aceste condiții, s-a stabilit o nouă rundă de negocieri. „CCM nu se poate semna cu articolul respectiv. Dacă cele două persoane insistă cu introducerea articolului, nu o să aibă sorți de izbândă și nu o să existe CCM semnat. Vom avea din nou negocieri în data de 10 mai. Trebuie să înțeleagă că este o lege pe care o punem în aplicare și există niște drepturi, acelea puține care sunt, iar angajații respectivi nu pot să beneficieze de drepturile respective dacă nu există CCM”, a declarat Gabriel Giorgi, directorul Minprest Serv Rovinari.

Bivolaru: Nu face fiecare ce vrea!

Biroul executiv al sindicatului majoritar se va întruni și va decide ce mandat va avea la negocieri. Cele două sindicaliste riscă să fie înlăturate din comisie. „O să se întrunească biroul executiv și o să luăm o hotărâre. Până la urmă trebuie să găsim o soluție, pentru că este vorba de salariați, nu de noi. Nu mă gândesc să le schimb pe cele două colege din comisie, dar sunt alte variante pe care le vom analiza. Conform statutului, hotărârile se iau cu majoritate de voturi. Nu face fiecare ce vrea”, a explicat Cosmin Bivolaru, președintele Sindicatului Solidaritatea Minprest.     

Curtea Constituțională a României a decis ca fiind neconstituțional un articol din Codul muncii, care prevede că un salariat care ocupă o funcție de conducere într-un sindicat nu poate fi concediat de către angajator, cu excepția unor abateri disciplinare grave sau repetate.

Vizualizări: 1,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: