Ministerul Energiei aşteaptă listele cu disponibilizaţii de la CEO

Concedierile colective de la CE Oltenia vor fi făcute, probabil, spre finalul anului. Ministerul Energiei nu va face niciun demers pentru aprobarea unei ordonanţe care să prevadă venit de completare şi pentru angajaţii CE Oltenia, până nu vor vedea listele cu cei concediaţi.

Planul de concediere este supus aprobării acţionarilor pe data de 11 iulie. El prevede 2000 de concedieri anul acesta. CE Oltenia a notificat Agenţia de Şomaj Gorj cu privire la 2000 de concedieri, însă culmea, cu sindicatele s-a stabilit că vor pleca doar 500 de persoane, aflate în prag de pensionare. Cei concediaţi primesc între unu şi opt salarii compensatorii.
Administraţia şi sindicatele se bazează pe faptul că oamenii vor depune cereri să părăsească societatea, de bunăvoie. Cei care vor fi concediaţi colectiv vor primi, pe lângă salarii compensatorii, şomaj timp de un an şi venit de completare timp de doi ani. Dar, pentru asta, Ministerul Energiei trebuie să promoveze în Guvern o hotărâre prin care se aprobă venitul de completare. Acest lucru nu se poate face decât atunci când la minister ajung listele cu salariaţii care vor fi daţi afară, pentru a calcula impactul bugetar. În plus, hotărârea trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile. Astfel, concedierile anunţate pentru data de 1 iulie s-ar putea face în septembrie-octombrie. Interesant va fi de văzut cine le va face şi cine şi le asumă, dat fiind că este perioada unei alte campanii electorale, o perioadă în care niciun partid nu vrea să piardă voturi prin măsuri nepopulare.
REACŢIE
Constantin Mitrescu, liderul Sindicatului Energia Rovinari, crede că nu vor fi 2.000 de concedieri, dar o mie ar putea fi. El se referă la cei 500 pensionabili şi alte câteva sute care vor opta să plece din companie pentru opt salarii compensatorii.

Vizualizări: 2,535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: