Concediu fără plată la UATAA Motru

Câteva zeci de angajați ai Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru vor intra în concediu fără plată după oprirea centralei mari, care asigură căldura în locuințele cetățenilor. Este una dintre măsurile pe care administratorii societății vor să o aplice pentru reducerea cheltuielilor, dat fiind faptul că uzina se află în insolvență.

Centrala UATAA Motru care produce agent termic pentru încălzirea locuinţelor motrenilor va fi oprită la finalul lunii martie, când va fi repornit cazanul cel mic, care asigură doar apa caldă pentru cetățenii din municipiul Motru. Conducerea unităţii împreună cu administratorul judiciar va concepe un program de reorganizare a unităţii care prevede şi reduceri de personal. Mai mult, în Contactul Colectiv de Muncă al salariaţilor a fost stabilită și o perioadă de maximum trei luni de concediu fără plată, la cerere, pentru salariații de care nu va mai avea nevoie uzina care se va axa în perioada de vară doar pe producerea apei calde, nu și pentru încălzirea locuințelor și producerea de energie electrică, așa cum se întâmplă în sezonul rece. "E posibil să avem și pensionări. Practic, încercăm să regândim o nouă organigramă cu un personal redus și îmbunătăţind, și venind cu ceva investiții legate de funcționarea pe timp de vară, să reducem și numărul de personal și cheltuielile cu numărul de personal astfel încât să rezistăm și să fim viabili și din ceea ce vindem să putem să ne acoperim absolut toate cheltuielile. O să gândim împreună cu administratorul judiciar pe perioada de vară un program de restructurare. Deja am fixat în Contractul Colectiv de Muncă o perioadă de maximum 90 de zile de concediu fără plată, la cerere. Practic, vara este diferită foarte mult de iarnă, încercăm să diminuăm cheltuielile cu personalul astfel încât ce încasăm de la populație să ne achităm și combustibilul și materiale și piese, energie, și tot ce este necesar să putem funcționa", a declarat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru.

Salariat: Fără plată înseamnă automat să nu mai luăm salarii
UATAA Motru are în prezent 175 de angajați care își desfășoară activitatea pe schimburi deoarece centrala are funcționare continuă. Salariații speră ca unitatea să se redreseze și să nu își piardă locurile de muncă. "E foarte rău pentru că fără plată înseamnă automat să nu mai luăm salarii, nu mai luăm nimic. Dacă pleacă cineva în fără plată, probabil că următoarele luni nu va mai veni la serviciu sau își caută fiecare locuri de muncă în altă parte. În zonă nu sunt variante, poate în străinătate. Dar unde plecăm, că am o vârstă de aproape 50 de ani și nu știu dacă ne mai angajează cineva, undeva", a spus Gheorghe Cimpoca, maistru în cadrul UATAA Motru.

Povestea UATAA, prezentată la Reflector
CE Oltenia a cerut în instanță insolvența UATAA Motru având de recuperat sume uriașe de bani pentru cărbunele livrat uzinei. A și obținut acest lucru în toamna lui 2015, printr-o decizie a magistraților Curții de Apel Craiova. De atunci societatea este controlată de un administrator judiciar, în speță Siomax. Mai multe informații legate de soarta Uzinei de Termoficare de la Motru veți putea afla urmărind emisiunea Reflector, ce va fi difuzată la Accent Tv marți, 22 martie, de la orele 18:30. UATAA Motru este singurul CET din Gorj care mai produce agent termic pentru populație.

Vizualizări: 1,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: