Concurs anulat de CE Oltenia, validat de instanță. Regulament nou!

Complexul Energetic Oltenia a pierdut, definitiv, procesul cu o salariată din orașul Rovinari. Femeia și-a câștigat în instanță slujba de economist, după ce societatea a decis să anuleze concursul organizat în luna mai. În plus, CE Oltenia este nevoit să completeze acum Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea concursurilor pentru încadrarea și promovarea personalului.

Felicia Rus a învins CE Oltenia atât la Tribunalul Gorj, cât și la Curtea de Apel Craiova. Instanța din Gorj a decis validarea concursului și încadrarea angajatei pe post, dar compania a atacat decizia. La mijlocul lunii decembrie, Curtea de Apel Craiova a respins „ca nefondat” apelul companiei energetice.

Șefu’ în comisie, post asigurat

Totul a pornit de la ocuparea postului de economist în cadrul Serviciului de Evidență Gestiuni Patrimoniu al EMC Roșia-Rovinari.

CE Oltenia a organizat, în luna mai 2019, un concurs intern, la care s-au înscris patru persoane. Doar trei au participat la proba scrisă, două salariate obținând note peste 5. Felicia Rus a primit cel mai mare punctaj – 8,33.

Cele două candidate admise au susținut proba interviului, Rus primind și de această dată cea mai mare notă, respectiv 8,76. Prin urmare, comisia de examinare a stabilit, prin procesul verbal încheiat la data de 16 mai, că Felicia Rus a câștigat concursul organizat pentru ocuparea postului de economist de la Peșteana.

A doua zi, cea care a ratat postul, obținând puțin peste nota 7, a formulat contestație  atât cu privire la rezultatele concursului, cât și la componența comisiei  de examinare, invocând legătura directă de subordonare dintre reclamantă și un membru al comisiei, fără a da, însă, nume.

În urma verificărilor, comisia de soluționare a contestațiilor a procedat la recorectarea lucrării scrise a salariatei G.E., fiind acordat același punctaj ca și la prima corectare, respectiv nota 7.

Totodată, comisia a solicitat relații cu privire la pretinsa legătură de subordonare dintre candidatul admis și un membru al comisiei de examinare. Așa s-a aflat că Felicia Rus a preluat atribuțiile la Serviciul Evidențe Gestiuni Patrimoniu  până la data de 2.07.2019, iar acest serviciu se află în subordinea contabilului șef, membru al comisiei de examinare.

Ca atare, comisia de soluționare a contestațiilor a propus reluarea procesului de selecție și completarea Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea concursurilor pentru încadrarea și promovarea personalului, cu mențiunea că nu vor putea fi numite în comisiile de examinare persoane care au în subordine directă participații la concurs.

A profitat de o „scăpare” a regulamentului

Prin anunțul nr. 5320/31.05.2019, s-a adus la cunoștință reluarea concursului la o dată ce nu a fost precizată.

Felicia Rus a contestat măsurile dispuse și faptul că nu exista nicio incompatibilitate între ea și vreun membru al comisiei de examinare care să fie prevăzută în regulament. Potrivit documentului, „nu vor fi numite în comisie și nu vor primi nici o altă atribuție legată de concurs persoanele care au soț, soție, rudă sau afin până la gradul IV inclusiv în rândul candidaților”.

CE Oltenia s-a apărat în instanță invocând probleme de etică, vorbind despre „o situație neprevăzută”, „o scăpare” din regulament, însă Curtea de Apel Craiova a dat dreptate salariatei din Rovinari. Felicia Rus s-a angajat la CE Oltenia din vara anului 2012. În plus, aceasta a lucrat pe postul de economist de la Peșteana timp de 1 an și jumătate, fiind delegată din iunie 2018 până în noiembrie 2019. 

Instanța a observat că CE Oltenia a organizat concursul în conformitate cu Regulamentul prevăzut în anexa 11 la Contractul colectiv de muncă și nu există niciun motiv pentru anularea acestuia. „A dispune reluarea acestui concurs după eventuala modificare a Regulamentului, care nu se poate dispune decât prin modificarea Contractului colectiv de muncă în condițiile în care face parte din acesta, înseamnă a schimba regulile concursului chiar în timpul desfășurării acestuia, lucru ce nu poate fi permis. Prin urmare, nu exista niciun motiv pentru a se dispune anularea și reluarea concursului”, potrivit deciziei instanței.

CE Oltenia va trebui acum să o reîncadreze pe Rus pe postul de economist, să plătească cheltuieli de judecată de 1.000 de lei, iar pe viitor să evite aceste situații neplăcute.

Vizualizări: 2,889

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: