Concursurile devin istorie. Directorii, numiți de ministere!

Noul Cod Administrativ va aduce nu doar prefecți cu carnet de partid, ci și directori de instituții numiți cu susținere politică. Deputatul PSD Mihai Weber a spus într-o emisiune televizată că șefii de instituții fac politica guvernului și este normal să fie măcar simpatizanți ai partidelor de guvernământ. Weber anunță că șefii de instituții din Gorj vor fi evaluați imediat după adoptarea noului Cod Administrativ.

Weber este de părere că mulți șefi de instituții simulează fie independența politică, fie simpatia pentru un partid. „Personal cred că va fi o evaluare, cel puțin la nivel de Gorj, va fi o evaluare a fiecărui om care ocupă o funcție la nivel de conducere într-o instituție și, odată cu adoptarea noului Cod Administrativ, care prevede ca ministerul de resort să numească la instituțiile din teritoriu cadrele de conducere, atunci sigur că și opțiunile celor care conduc se vor calibra sau cel puțin nu mai simulează că sunt...”, a spus Weber la TV Sud.

Mihai Weber a spus că partidul decontează de multe ori greșelile unor șefi, dar nu îi poate schimba: „Sunt anumite instituții unde nu poți să faci schimbări decât cu riscuri destul de mari, de a plăti anumite daune, pentru că acum așa este legea, sunt posturi obținute prin concurs și este destul de greu să faci schimbări”.

„Să își asume faptul că sunt numiți politic”

Mihai Weber a susținut la TV Sud că și acum instituțiile sunt pline de funcționari susținuți politic: „Toți trebuie să își asume faptul că în toate aceste instituții sunt oameni care sunt susținuți politic. Până la urmă, ăsta este adevărul. Mulți doar pozează. În anumite instituții doar simulează că sunt simpatizanți și își schimbă culoarea cămășii după cum evoluează clasa politică la putere sau în opoziție. Ca șef de instituții, cred că trebuie în primul rând să îți asumi faptul că faci parte sau simpatizezi un partid. Așa este normal. Nu scriu eu niște reguli acum care au existat și există în toate societățile democratice”.

Deputatul spune însă că partidele trebuie să susțină profesioniști pentru ocuparea funcțiilor de conducere: „Același lucru trebuie să și-l însușească și cei care doresc să conducă instituții și sunt acolo poziționați cu un sprijin politic. Sigur că sprijinul politic trebuie să fie foarte mic ca și pondere, persoana trebuie să demonstreze o pregătire profesională care să o recomande pentru ocuparea poziției respective”.

Vizualizări: 3,008

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: