Costea nu putea merge mai mult de UN kilometru prin Rânca

Oricât au s-au străduit şi ieri echipele de căutare să dea de urma băiatului de 7 ani dispărut la Rânca, rezultatele au rămas unele negative. După ce au periat zone aflate şi la 25 km de cabana în care stătea băiatul, aseară poliţiştii au obţinut confirmarea oficială că, de fapt, Costea, nu putea merge mai mult de un kilometru prin staţiune, lucru esenţial în derularea anchetei, dar ascuns de familie până acum, aceasta nefiind singura "scăpare".
 Este aproape inutil de menţionat efortul făcut de fiecare persoană şi instituţie participantă în căutările de la Rânca pentru că numai cei care au mers pe munte, pe pantele abrupte, pline de rugi sau urzici, pot să înţeleagă caznele de care au avut parte căutătorii lui Costea. Despre aceste eforturi vom vorbi ceva mai încolo, informaţiile zilei fiind confirmate oficial de abia aseară, când la Rânca a ajuns comisarul şef Viorel Caragea. Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie a reuşit în câteva clipe să mai stoarcă nişte lacrimi de la mama băiatului dispărut în munte, dar nu pentru că i-ar fi spus ceva necuviincios, ci, mai degrabă, dureros pentru un "obraz subţire". Comandatul Poliţiei Judeţene a întrebat-o "discret" pe femeie de ce nimeni din familie nu le-a spus poliţiştilor până acum că băiatul de 7 ani avea greutăţi la mersul pe jos, neputând să se deplaseze pe distanţe foarte mari de unul singur. Asta nu ar fi singura problemă, poliţiştii aflând şi că băiatul are un defect de vorbire, fiind sub supravegherea unui logoped pentru rezolvarea problemei respective.

 Caragea a simţit că e dus de nas

 Descoperirea comunicată oficial aseară de şeful IPJ Gorj familiei băiatului dispărut a fost posibilă după zile întregi de verificări făcute în paralel şi la Constanţa şi la Techirghiol, localitatea de domiciliu a mamei şi a băiatului, puştiul stând mai mult cu bunicii în ultima localitate menţionată. Comisarul şef Viorel Caragea şi-a pus subordonaţii la treabă, asta în condiţiile în care cei mai mulţi erau deja pe munte în căutări şi epuizaţi fizic. Poliţiştii care au mai rămas pe la birouri au reuşit să afle că, în realitate, Costea a fost căutat aiurea pe zeci de kilometri distanţă pentru că el de abia putea merge câteva sute de metri de la casă până la grădiniţă şi că nici nu vorbea corect. În plus, băiatul mai avea o problemă, nu ştie bine nici româna, nici rusa, limbi vorbite în familia sa.
 Vestea adusă de Caragea aseară în vârful muntelui le-a lăsat fără replică pe mama şi bunica băiatului, bunicul, prezent şi el la Rânca, fiind o persoană care, în afară de un "bună ziua" nu spune nici măcar cum îl cheamă, fiind extrem de tăcut. Şeful IPJ Gorj a primit o explicaţie banală la informaţia pentru care cerea explicaţii de la familia minorului căutat de sute de oameni pe sute de hectare de teren accidentat. "Păi eu am precizat că el ar merge aşa, cam zece minute, nu cred că mai departe de atât de cabană", a spus senină bunica băiatului.

 Experimentul poliţiştilor şi surprize, surprize...

 Imediat după ce femeia a confirmat că, de fapt, Costea nu putea merge prea mult, mai ales în papuci şi neînsoţit, Viorel Caragea şi-a mai verificat unele informaţii pentru ca noile căutări ce vor avea loc azi în condiţii mai speciale să dea roade. Comisarul şef a format 4 echipe de poliţişti care au avut misiunea de a merge, separat, cu membrii familiei băiatului prin staţiune. Mama, bunicii, prietenii bunicilor şi concubinul mamei au fost flancaţi de poliţişti şi invitaţi pe trasee diferite la scurte plimbări prin staţiune. Ulterior, pe drum, li s-a spus că trebuie să indice cam ce distanţă ar putea parcurge puştiul dacă ar fi însoţit de fiecare dintre persoanele respective. 
 Surprizele nu au încetat să apară. După ce au pornit cronometrul, oamenii legii aveau să constate că cel mai puţin au avut de mers alături de mama băiatului. Olga Velcev a recunoscut că nu prea stă cu băiatul decât la sfârşit de săptămână, că el este crescut, de fapt, de bunici şi că, în opinia sa, puştiul nu ar face mai mult de 100 de metri de unul singur prin staţiune, asta în condiţiile în care femeia i-a lăsat pe poliţişti să îşi consume resursele fizice, psihice şi materiale pe distanţe enorm de mult mai mari. Bunicii copilului, cei care îl şi cresc, au indicat o distanţă de vreo jumătate de kilometru, iar prietenii acestora, cu care au venit la Rânca, o distanţă de vreo 800 de metri. Una peste alta, nimeni nu a spus că puştiul ar fi putut merge mai mult de un kilometru de unul singur prin staţiune fără să aibă ajutorul cuiva. Descoperirea a fost făcută după ce, de joi încoace, sute de oameni din echipele de căutare au fost pur şi simplu păcălite de familia puştiului şi lăsate să meargă pe munte kilometri întregi, situaţia în care, evident, nu aveau cum să dea de vreo urmă a lui Costea.

 Varianta decesului, tot mai plauzibilă

 Ziua de azi aduce cu ea o altă noutate oficială, fiind pentru prima dată când Costea este considerat ca şi decedat, fiind puţin probabil ca el să fi supravieţuit pe munte de unul singur. Poliţiştii au aflat că puştiului îi plăcea "Cartea Junglei", visa mereu că ar putea fi hrănit de o lupoaică în pădure, dar, culmea, se temea mereu de pădure şi nu intra în ea. În acest context, descoperit de psihologii Poliţiei Gorj, cercetările de azi se vor baza în prima parte a zilei pe doi câini special aduşi de la Sibiu, antrenaţi anume pentru a descoperi urme de cadavru pe distanţe foarte mari. Câinii respectivi pot adulmeca existenţa unui trup neînsufleţit de la zeci de metri distanţă, ceea ce, dacă băiatul e decedat, ar putea fi descoperit azi. 
 Deocamdată familia lui Costea nu mai vrea să stea de vorbă cu presa. Brusc, jurnaliştii nu mai sunt bine văzuţi de femeile care au plâns în hohote în ultimele zile şi despre care încep să iasă la iveală lucruri din ce în ce mai interesante, dezvăluirile despre cele două fiind de abia la început, mai ales că relaţia dintre mamă şi bunică nu este una tocmai bună. Poliţiştii vor avea şi azi o zi grea, ei trebuind alături de jandarmi să meargă din nou la căutări în teren, de data aceasta pe suprafeţe mai mici, pe care este însă necesară o vigilenţă mult mai mare întrucât, de data aceasta, este căutat un cadavru, nu un băiat în viaţă, o viaţă care s-ar fi putut pierde datorită minciunilor servite anchetatorilor de membrii familiei acestuia.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: