Poliţia de Frontieră îl caută şi ea pe Costea la Rânca

Concentrare maximă de forţe în găsirea, viu sau mort, a băiatului de 7 ani, dispărut cu exact o săptămână în urmă la Rânca. Echipele de căutare au primit ieri ajutor de la Poliţia de Frontieră, care şi-a trimis în vârful muntelui oameni dotaţi cu camere termosensibile, camere care însă nu au detectat nici urmă de Costea Velcev. Băiatul a fost căutat până acum de elicopterul Poliţiei, dotat şi el cu o cameră termosensibilă, de câini special antrenaţi, dar şi de sute de voluntari şi oameni ai legi, care se simt deja dezamăgiţi de faptul că nu au descoperit nici măcar un fir de aţă după atâta efort depus.

 Puştiul dispărut joia trecută la Rânca pare să fi intrat în pământ, nimeni neexplicându-şi cum a fost posibil ca el să dispară atât de misterios, fără să lase după el măcar un semn care să ajute la recuperarea sa. Poliţiştii, jandarmii, salvamontiştii şi poliţiştii comunitari au venit şi ieri în număr de circa 100 la Rânca, în speranţa că vor da de urma băiatului. În sprijinul lor au sosit şi şapte reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră din judeţele Constanţa şi Teleorman, aceştia fiind dotaţi cu 4 camere termosensibile, camere capabile să descopere chiar şi un şoricel aflat la un kilometru distanţă. Poliţiştii respectivi spuneau că, în ultimii ani, au depistat cu aparatele respective o serie de indivizi care au încercat să intre ilegal în România, ei fiind depistaţi foarte uşor în zona de frontieră fără să îşi dea seama cum au fost văzuţi. La Rânca însă nimic nu pare să aibă logică sau vreo legătură pentru că oricâte eforturi s-au făcut, căutările nu au dus la descoperirea vreunui indiciu.
 "În câmp deschis poţi să vezi şi un şoarece aflat la un kilometru, deşi camerele acestea de termoviziune pot detecta orice fiinţă fie până la doi kilometri şi jumătate. Aici la munte bat până la 800 de metri. Am mai fost în acţiuni de căutare, dar nu din zone de acestea, sperăm însă să putem da şi noi o mână de ajutor la rezolvarea acestui caz. Inspectoratul General ne-a trimis aici şi avem speranţa că vom fi de folos", spunea agentul şef Florinel Cristea, de la Teleorman. La final, după câteva ore, răspunsul era acelaşi. "Nici urmă, am periat toată zona de aici, nu se vede nicio urmă. Nu poţi şti ce şanse are, depinde de îngeraşul pe care îl păzeşte. Altceva nu pot decât să spun că nu e nicio urmă de el în pădurea asta, vom mai încerca pe creasta cealaltă", spunea şi un poliţist din Constanţa.

 Dezamăgire după o săptămână de căutări inutile

 De ieri, pe feţele căutătorilor se citeşte dezamăgirea, mai ales că după zile întregi de căutare, în lipsa unui indiciu cei plecaţi pe munte întrebându-se în zadar unde ar putea fi puştiul din Constanţa dispărut la Rânca. "E o dezamăgire dată de faptul că sunt atâtea eforturi făcute aici şi de atâtea zile nimeni nu găseşte nimic despre copilul acesta. E imposibil să fi ajuns el pe unde am colindat noi, ne-am dus şi la 25 de km distanţă de aici, au fost voluntarii şi poliţiştii comunitari în zone absolut necălcate de pas uman, au văzut oamenii ăia şi ursoaica cu puii după ea, şi nu s-a găsit nimic. E de neexplicat şi tocmai de aici şi dezamagirea noastră pentru că, de regulă, în două zile, noi singuri găseam pe oricine se pierdea pe munte, iar acum sunt atâtea sute de oameni şi atâta aparatură că nu-şi dai seama ce se putea întâmpla", spune Darius Bistreanu, de la Salvamont Gorj.
 Dezamăgiţi sau nu de lipsa unor rezultate concrete, echipele de căutare continuă să meargă pe munte, deşi în zonă vremea s-a stricat ieri, pentru Rânca fiind pognozate ploi, în ultima săptămână în zonă necăzând nicio picătură, ceea ce este oarecum nespecific. Ieri după-amiază, spre seară, în timp ce la Târgu Jiu termometrul arăta mai mult de 30 de grade Celsius, la Rânca erau 14 grade şi ploua cu găleata. Echipele de căutători au fost prinse în teren, poliţiştii, jandarmii, specialiştii care au venit cu câinii dresaţi de la Sibiu, poliţiştii comunitari, salvamontiştii, cu toţii au fost prinşi de ploaia care s-a abătut asupra zonei. Câinii au fost retraşi la bază şi, cel mai probabil, vor relua căutările în această dimineaţă.

 Era rezistent şi ar putea fi în viaţă

 Printre membrii echipelor de salvare mai nimeni nu mai crede că puştiul este în viaţă. După ce au mers pe poteci necălcate de picior de om de nu se ştie când, după ce au văzut diferite animale sălbatice şi după ce au periat toată zona din jurul cabanei de nu se mai ştie câte ori, căutătorii sunt tot mai sceptici că l-ar putea găsi pe băieţel în viaţă. O singură persoană speră însă în vârful muntelui şi e convinsă că Costea al ei poate să trăiască şi după o săptămână de rătăcire pe munte. "L-am avut bolnăvior, a avut probleme cu amigdalele şi patru zile atunci nu a putut să mănânce nimic. A stat doar cu nişte apă şi nişte ceai pe care a putut să-l înghită. Sunt convinsă că şi acum a găsit zmeură şi afine şi a mâncat, iar apă a putut să bea din izvoare, că e plină zona de aşa ceva. Eu cred în continuare că trăieşte şi de asta spun că căutările trebuie să continue. Vreau să le mulţumesc încă odată tuturor celor care au venit aici la Rânca şi au făcut eforturi incredibile pentru mine pentru a da de urma lui Costea. Nu mă gândeam vreodată că eu, o simplă femeie din Constanţa, voi fi ajutată atât de mult de toţi oamenii aceştia care au venit aici şi mi-au fost aici. Indiferent de cum se vor termina căutările, am convingerea că măcar s-a căutat cât a fost omeneşte posibil şi asta contează şi pentru liniştea mea", spune Olga Velcev.

 Nu se renunţă la căutări

 Chiar dacă ieri spre seară a turnat cu găleata, ploaia a înmuiat doar praful din staţiune, nu şi voinţa poliţiştilor de a reveni pe munte pentru a găsi o urmă de Costea. Şeful IPJ Gorj, comisarul şef Viorel Caragea, spune că acţiunile de căutare a puştiului ar putea să continue chiar şi o lună pentru că poliţiştii vor să găsească măcar un indiciu care să îi ajute să dea de urma lui Costea. Deocamdată dispariţia băiatului rămâne un mister de neelucidat, în condiţiile în care, până acum, poliţiştii gorjeni au reuşit să rezolve crime care păreau iniţial extrem de greu de desluşit, ambiţia anchetatorilor fiind mai presus de lipsa oricărui indiciu în acest caz. Despre acest caz se vorbeşte tot mai des ca despre "Elodia 2", dispariţia lui Costea fiind însă cu mult mai misterioasă, mai ales că este vorba despre un băieţel care de abia afla ce e lumea.


Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: