"Poliţist, logoped", filmul zilei în căutările fără rezultate de la Rânca

Încă o zi fără rezultatele scontate pentru echipele de căutare urcate la Rânca, zonă în care căutările pentru găsirea băiatului de 7 ani rătăcit joia trecută în munţi vor continua şi o lună, dacă va fi nevoie pentru găsirea acestuia. Decizia de continuare a căutărilor aparţine şefului IPJ Gorj, comisarul şef Viorel Caragea, cel care ieri a trebuit să lămurească lucrurile în privinţa problemelor de locomoţie pe care a anunţat Poliţia că le-ar avea puştiul dispărut, familia susţinând însă că minorul era sănătos.
 Viorel Caragea nu a mai ajuns ieri la Rânca, el rămânând la Târgu Jiu pentru a coordona, probabil, de aici atât operaţiunile de căutare, cât şi pe cele de anchetă ce se desfăşoară în vârf de munte şi pe care le cunoaşte foarte bine. Ziua de ieri a fost animată de întâmplările produse luni seara, când şeful IPJ Gorj a venit val-vârtej la Rânca şi i-a trimis la plimbare, cronometraţi de poliţişti, pe toţi cei care au stat în cabană cu puştiul dispărut. Aşa au vrut oamenii legii să afle cam cât de repede mergea Costi Velcev, despre care aflaseră că are probleme de locomoţie şi că mergea la logoped. 
 Cele două noţiuni sunt complet diferite, deşi, pentru necunoscători, el par să aibă acelaşi sens. Locomoţia, e clar, vizează posibilitatea puştiului de a merge de unul singur prin munte, logopedul fiind medicul care îl ajuta să depăşească unele probleme de vorbire, băiatul stâlcind unele grupuri de litere. Vestea cu "problemele de locomoţie" a fost comunicată oficial de inspectorul Ramona Răscol, urcată în vârful muntelui pe post de purtător de cuvânt, anunţul fiind făcut în prezenţa lui Caragea, care i-a şi întrebat pe jurnalişti dacă au înţeles exact despre ce este vorba. Tot atunci a fost comunicat faptul că, în consecinţă, raza de căutare se va limita la circa un kilometru în jurul cabanei, lucru care ieri nu a mai fost valabil, echipele deplasându-se mult mai mult în teren.

 Mama nu ştie de "problemele locomotorii"

 Olga Velcev, mama lui Costea, a negat ieri că băiatul său ar avea probleme în a se deplasa de unul singur pe un drum public. Femeia nu mai ştia ce să facă de ruşine atunci când Caragea le-a spus subordonaţilor săi că familia nu ar fi spus că puştiul avea probleme de locomoţie, în sensul că minorul nu rezista la un efort prea mare. Evident că printre echipele de căutători impresia a fost că, de fapt, Costea, ar fi fost un băiat care şchiopăta, după zilele de căutare aiurea pe munte vestea fiind una care a lăsat-o pe Olga Velcev fără replică. Ieri, femeia şi-a adunat forţele şi a spus că, de fapt, la mijloc ar putea fi vorba de o confuzie, băiatul său fiind o persoană care poate să alerge şi să meargă independent, care, e drept, nu rezistă la un efort prea mare. "Cred că s-a făcut o greşeală pe undeva, dar, în fond, nu asta e problema, ci continuarea căutărilor, căutări de care sunt oricum mai mult decât mulţumită. Nu mă aşteptam eu ca o simplă persoană din Constanţa să fiu băgată în seamă şi să se facă atâtea eforturi pentru găsirea băiatului. Vă spun că el poate să meargă, putea ajunge departe pentru că îl cunosc, şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au străduit zilele acestea să dea de urma lui Costea. Am speranţa că în cele din urmă va fi găsit măcar un semn despre existenţa lui pentru că nu cred că s-a putut evapora aşa, pur şi simplu", spune mama.
 Viorel Caragea, în schimb, spune că "problemele locomotorii" au fost confirmate chiar de către mama şi bunicii băiatului la experimentul pe care l-a făcut luni seara cu ei la Rânca. Toţi au fost întrebaţi cam în cât timp putea băiatul să parcurgă o distanţă de circa un kilometru, timpul maxim rezultat din cronometrări fiind de vreo 20 de minute. "Acesta este un timp pentru condiţii normale, la o plimbare cu bunicii sau mama. Am dorit să aflăm dacă el avea greutăţi în a se deplasa pentru că între ora dispariţiei de la cabană şi ora în care a fost întâlnit pe un drum de la marginea staţiunii e un timp mort de vreo oră şi ceva, timp care nu se putea justifica sub nicio formă. Acum ne dăm seama că, de fapt, el s-a deplasat mai greoi, aşa cum ne-au indicat şi cei din familie pentru că un om normal face un kilometru în 10 minute, iar un copil care ar vrea să fugă de acasă probabil ar parcurge distanţa şi mai repede", spune şeful IPJ Gorj.

 Încă o zi de căutări zadarnice

 Precizările lui Viorel Caragea sunt făcute după ce căutările de ieri, efectuate inclusiv cu doi câini specializaţi în descoperirea cadavrelor, nu au dus la descoperirea vreunui indiciu despre locul în care s-ar putea afla Costea Velcev. Echipele de căutători au scotocit marţi atât zona din apropierea cabanei în care s-a aflat băiatul cu bunicii săi, dar şi distanţe mult mai mari, de până la 25 km, în locuri apreciate ca fiind extrem de greu accesibile. Unii dintre membrii echipelor de căutare au povestit la revenirea din teren că, prin munţi, s-au întâlnit cu urşi, porci mistreţi şi căprioare. "Am urcat în locuri în care era imposibil pentru un copil în papuci să ajungă. Am mers prin zmeuriş care ne ajungea nouă până la braţe şi în care am dat de o ursoaică cu doi pui, care a fugit pe Gilort în jos, spre un loc în care erau echipe de jandarmi. Am dat peste un porc mistreţ, dar am văzut şi o căprioară, semn că pe acolo nu călcase picior de om", spunea Gabriel Tudor de la Poliţia Comunitară Târgu Jiu, voluntar în căutările de pe munte.

 Câmpeanu a văzut şi el ursoaica

 Primarul din Runcu, Adrian Câmpeanu, a reuşit ieri să mobilizeze 15 voluntari din comună, inclusiv viceprimarul şi câţiva consilieri locali, politicienii fiind primii care s-au implicat în acţiunile de căutare. Edilul a urcat pe munte şi a găsit o şapcă albă, aproape nouă, care nu era însă a lui Costea, şi pe care a şi oprit-o s-o poarte pe cap în semn de amintire. Drumul nu a fost însă deloc uşor, Câmpeanu revenind la bază cu pantofii sport rupţi, cu zgârieturi majore pe picioare şi cu o oboseală în oase pe care nu o va uita prea uşor. "Este greu, dar scopul în sine merită orice efort. Am văzut ştirea despre dispariţia lui Costea atunci când eram în concediu şi am spus că după ce revin la muncă mă voi deplasa aici ca voluntar pentru a ajuta la căutări. E vorba de un băiat pentru care trebuie să facem orice ca să-l găsim, dacă se mai află aici. Drumul pe munte e extraordinar de greu, căutările sunt greu de descris în cuvinte pentru că mergi pe stânci, intri în zmeuriş, urci pante abrupte sau te întâlneşti cu ursul. Nouă ni s-a întâmplat să vedem o ursoaică şi doi pui ai acesteia, recunosc faptul că ne-am şi speriat, dar bine că nu s-a întâmplat altceva pentru că pe acolo semnal la telefoane nu era şi cine ştie de ce necazuri mai dădeam, mai ales că avem şi voluntari foarte tineri în echipa noastră", spunea ieri Adrian Câmpeanu, care a promis că vine şi azi la Rânca.

 Câinii nu au mirosit nimic

 Toate marile speranţe ale zilei de ieri erau puse în câinii aduşi special de la Sibiu pentru a detecta mirosul unui cadavru, pentru că de acum încolo este oficială varianta şi că băiatul nu mai e în viaţă. Câinii nu au mai ajuns la prima oră a dimineţii la Rânca, ci de abia după ora 13.00, când era deja cam târziu pentru o astfel de căutare. Cei doi instructori de la Poliţie care sunt stăpânii celor doi câini dresaţi au dat însă o tură de vreo două ore prin pădurea din vecinătatea cabanei în care a stat Costea, fără vreun rezultat însă. 
 "Sunt câini special antrenaţi pentru astfel de căutări. În câteva ore ei doi pot să acopere doar prin miros 2-3 hectare de teren accidentat şi să descopere urmele unui cadavru. Dacă există un astfel de miros, el cu siguranţă va fi remarcat de către aceşti câini", spunea comisarul şef Ion Mălăescu, un gorjean stabilit la Sibiu şi care ieri a avut ocazia să se revadă cu foşti colegi de şcoală, inclusiv cu comisarul şef Ion Voinescu, adjunctul IPJ Gorj fiind cel care a şi coordonat pe parcursul zilei căutările în teren.
 Câinii nu şi-au făcut treaba ieri, în sensul că nu au descoperit nicio urmă, dar pentru azi speranţele cele mai mari sunt puse în nasurile lor. Zecile de persoane angrenate acum în căutările de pe munte aşteaptă cu sufletul la gură ca la urechi să le ajungă informaţia oficială că a fost descoperită o urmă sau un indiciu despre prezenţa lui Costea într-un anumit loc. Aşa ceva nu există până acum şi asta îi pune pe mulţi căutători în situaţia de a trăi o dezamăgire personală, după atâtea zile de eforturi.

 Căutările pot dura şi o lună

 Comisarul şef Viorel Caragea afirmă că echipele de căutare vor fi prezente în continuare pe munte, chiar şi o lună, dacă de atât timp va fi nevoie pentru găsirea lui Costea Velcev. Şeful IPJ Gorj spune că, deocamdată, căutările efectuate în teren nu au dus la descoperirea niciunui indiciu despre locul în care s-ar putea afla băiatul. Conform lui Caragea, rătăcirea în munţi rămâne cauza cea mai probabilă a dispariţiei copilului, după ce acesta a fost văzut ultima dată în viaţă pe un drum, la 200 de metri de cabană, în apropierea unei păduri.
 "Ştim foarte clar că băiatul iubea pădurea, dar se temea să intre în ea, şi era îndrăgostit de animale. A fost văzut ultima dată pe un drum din apropierea unei păduri, lângă o stână de oi, la câteva ore după ce îi spusese mamei sale la telefon că văzuse măgăruşii ciobanilor şi era foarte încântat de aceste animale. Ce putem crede mai mult decât că s-a rătăcit în lipsa oricărui alt indiciu? Să sperăm că se va repeta situaţia fericită de acum câţiva ani, când, la sfârşit de iarnă, am găsit o fată în viaţă după o săptămână de rătăcire pe munte, la 25 de km de locul în care fusese văzută ultima dată", spune Caragea.


Vizualizări: 240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: