Conductă de gaze, ruptă de alunecarea de teren! Pericol de explozie!

A fost panică mare la Logrești în noaptea de marți spre miercuri, după ce o alunecare mai veche de teren s-a reactivat. Pământul care a luat-o la vale a rupt nu doar drumul județean ce face legătura cu comuna Bustuchin, ci și o conductă magistrală ce transporta gaze. Conducta s-a rupt pur și simplu, capetele distanţându-se mai bine de o jumătate de metru, spaima prin care au trecut localnicii fiind greu de descris.

 Alunecarea de teren s-a produs în satul Moșteni și era cunoscută de toată lumea, pentru că traficul rutier în zonă oricum se desfășura cu probleme. Nimeni nu s-a gândit însă că, odată cu ploile de primăvară, lucrurile vor lua o asemenea întorsătură. Marți noaptea panta dealului a luat-o la vale, iar în sol au apărut crăpături de zeci de centimetri. Valurile de pământ au distrus drumul județean, dar, cel mai grav, au rupt conducta ce transporta gazele de la câteva sonde din zonă spre o stație de prelucrare. Oamenii dormeau când au auzit bubuitura, mulți ieșind afară buimaci, neînțelegând ce se întâmplase.

„De ani de zile tot vin ba unii, ba alții, și fac poze. Fac poze și pleacă, dar de rezolvat nu rezolvă nimeni. Acum cred că era spre 11 ceasul când abia adormisem. Am auzit o bubuitură așa de mare că am crezut că a fost cutremur. Când am ieșit afară am văzut că arunca jetul din conductă cred că la 300 de metri în sus. Am ajuns cu greu la vite și le-am mutat de acolo, iar după aia am stat îmbrăcați, pe poziție, ca în caz de nevoie să ne ducem pe deal, în pădure, că în casă ne era frică”, spune Dumitru Vulpoi.

Gospodăria lui e cea mai afectată de alunecările de teren. Proporțiile dezastrului le-a văzut ieri pe lumină. „Atunci, noaptea, nu am aprins becuri, sau vreo brichetă ceva că vă dați seama că săream toți în aer. Acum uitați cum s-a căscat pământul aici la mine lângă casă. Marți seara era un pic lăsat, acum are cred că o jumătate de metru și nu mai pot băga căruța. Porțile nu se mai închid, aleea de ciment de duce spre casă s-a rupt. Mai e un pic și ajunge la casă. Sunt om bătrân, am lucrat 30 de ani în minerit, în Valea Jiului, și nu am fost cu frică niciodată, iar acum, când să mă bucur de pensie uite ce se întâmplă”, spune fostul ortac.

 „Ploua cu gazolină”

Bubuitura extrem de puternică le-a adus aminte multor localnici din zonă de o nenorocire de acum două decenii din satul Totea, când zeci de case au fost distruse de o explozie provocată de scurgerile de gaze. Acum, după ce conducta s-a rupt în două, oamenii au ieșit din casele lor și au stat afară până când au fost asigurați de autorități că nu mai există pericolul de producere a unei explozii. „Eu dădusem să mă culc când am auzit bubuitura. Am fost primul care am ajuns acolo unde s-a rupt conducta. Prima dată s-a dus un nor de gazolină în sus. Era ca o ploaie, am trecut pe sub ea și am ajuns la conductă, dar acolo presiunea o lua și în stânga și în dreapta. Era ceva incredibil”, a povestit Ilie Trancă.

O bătrână spune că de abia a putut fi trezită de către rude ca să iasă din casă, ea luând somnifere pentru a avea un somn profund, de explozie aflând după producerea acesteia. „Eu nu pot să adorm, am probleme de sănătate, și tocmai luasem niște somnifere. Dormeam dusă când a venit fata la mine și a tras de mine și mi-a cerut să ieșim afară că o să murim dacă rămânem în casă. Eram speriați rău de tot, vă dați seama. Acolo unde s-a rupt conducta parcă era foc, așa mergea jetul la vale și în sus, către cer. Ne-a topit pur și simplu două clăi de fân, nici nu mai avem ce da la vite”, a povestit bătrâna.

 Promisiuni și reparații

Circulația rutieră între Logrești și Bustuchin a fost oprită ieri toată ziua, deși, pe la prânz, un utilaj al drumarilor a sosit în zonă în ideea de nivela cât de cât pământul și a permite mașinilor de tonaj mic să circule fie și pe un singur sens. Cei de la OMV au venit și ei în zonă încă din momentul producerii exploziei, ieri lucrând de zor pentru a pune în funcțiune o conductă nouă, care să preia producția de gaze ce era transportată de conducta distrusă de alunecarea de teren. Comisari ai Gărzii de Mediu Gorj s-au deplasat, de asemenea, în zonă, pentru a verifica dacă există sau nu poluare, oficialii instituției precizând că nu au motive pentru a aplica vreo sancțiune, mai ales că avaria la conducta ce transportă gaze s-a produs din cauza alunecărilor de teren, nu din vina companiei care o are în proprietate.

Galerie foto









Vizualizări: 977

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: