Conducta internațională de gaze va traversa Gorjul

Conducta internațională, care va conecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei (BRUA), în lungime de 528 kilometri, va traversa 10 județe, printre care și Gorjul. Costurile totale ale conductei ajung la 560 de milioane de euro, scrie profit.ro. Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire, aproximativ 340 vor fi ocupate de forța de muncă locală.

Proiectul BRUA a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Pentru realizarea BRUA vor fi realizate defrișări pe suprafețe totalizând aproximativ 35 de kilometri. Documentul publicat de profit.ro arată că traseul conductei BRUA se va intersecta cu 7 situri naturale protejate Natura 2000, printre care și Defileul Jiului (lungimea tronsonului suprapus: 0,542 km) și Nordul Gorjului de Vest (13,916 km).

Șantier la Turcinești

Vot fi amplasate cinci organizări de șantier, unul din acestea fiind la Turcinești, în Gorj. De asemenea, în vederea depozitării temporare a segmentelor de conductă vor fi organizate 10 depozite de țeavă, unul din acestea urmând să fie la Frasin, la Vladimir, în Gorj. În raportul de mediu se precizează că durata de construire a secțiunii românești a BRUA este estimată la circa 2 ani și jumătate. Până în februarie 2017 trebuie să fie obținute avizele și autorizațiile de construire și să fie finalizate studiile de fezabilitate și proiectul tehnic, urmând ca până în august 2017 să fie finalizate achizițiile publice de lucrări de execuție. Începerea propriu-zisă a lucrărilor este estimată pentru august 2017, acestea urmând să fie complet finalizate până în 2020. Termenul estimat de punere în funcțiune este decembrie 2019.

Mai mult, pentru cazul în care proprietarii de terenuri refuză accesul companiilor care realizează lucrările pe proprietățile lor, proiectul prevede expres că acestea pot solicita, cu titlu gratuit, intervenția jandarmilor.

FINANȚARE

Comisia Europeană a validat, pe 19 ianuarie 2016, finanțarea cu suma de 179 milioane de euro a primelor lucrări ce urmează să fie efectuate de Transgaz. Proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 miliarde metri cubi/an înspre Bulgaria și de 4,4 miliarde mc/an înspre Ungaria. Prin această conductă ar urma să fie transportate spre Austria și alte state vest-europene și gazele extrase din Marea Neagră. 

Vizualizări: 7,604

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: