Consecinţele încălzirii globale: Antarctica „înverzeşte”!

Antarctica devine din ce în ce mai „verde” pe fondul modificărilor produse de schimbările climaterice ce afectează această zonă a Pământului.  Conform cercetării publicate în jurnalul american „Current Biology”, aria ocupată de plante în Antarctica, în special de mușchi, s-a extins rapid în ultimii 50 de ani.

Doar circa 0,3% din suprafața Antarcticii este ocupată de plante, însă noile descoperiri sugerează existența unor „schimbări importante în biologia și peisajul acestei regiuni reprezentative”, se arată în studiul recent. „Am observat că Antarctica înverzește”", susține într-o declarație profesor Dan Charman de la Universitatea din Exeter, care a condus proiectul de cercetare.

Peninsula Antarctica este binecunoscută ca fiind una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere de temperatură de pe Pământ. Valorile anuale de temperatură înregistrate în această zonă au crescut cu circa 0,5 grade Celsius în fiecare deceniu începând din anii '50.

„Creșterea temperaturilor în ultima jumătate de secol în Peninsula Antarctică a avut un efect dramatic asupra dezvoltării banchizelor de mușchi din regiune”", a declarat autorul principal al studiului, Matt Amesbury, din cadrul aceleiași universități. În condițiile continuării acestui fenomen și a extinderii zonelor de pe care gheața dispare în urma retragerii ghețarilor, „Peninsula Antarctică va fi un loc mult mai verde în viitor”, susține cercetătorul.

Vizualizări: 2,164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: