Contre între judecător şi inculpat în procesul exploziilor de la EM Petrila

Procesul foştilor şefi ai Exploatării Miniere Petrila, puşi sub acuzare în cazul dublei explozii din noiembrie 2008, soldată cu moartea sau rănirea a 25 de persoane, a debutat ieri cu audieri maraton, pe parcursul mai multor ore aceştia povestind cam tot ceea ce ştiau despre acele evenimente. Audierile nu au fost lipsite de incidente, judecătorul de caz având mai multe controverse cu cei în cauză, găsirea adevărului despre cele întâmplate acum un an şi jumătate fiind un drum destul de anevoios.

          Fostul director Aurelian Necula a avut depoziţia cea mai mare de făcut, el stând în faţa magistratului mai bine de două ore, timp în care a răspuns întrebărilor judecătorului de caz. Discuţiile dintre cei doi nu au fost deloc amiabile, insistenţa magistratului Liviu Boian de a afla adevărul ducând la dispute care au amuţit sala. Judecătorul s-a interesat de mai multe ori despre posibilitatea ca şefii minei să modifice raportările despre concentrarea de gaz metan din subteran, Necula precizând că nu există o asemenea posibilitate.  Disputele dintre cei doi au culminat la finalul audierii, când Necula a citit depoziţia dată în faţa magistratului, înainte de o semna el fiind lăsat să o citească pentru a semna în cunoştinţă de cauză. Fostul director, care până atunci stătuse în picioare, în calitate de inculpat, s-a aşezat în banca avocaţilor şi a început să corecteze documentul, spre supărarea judecătorului de caz. „V-am dat un deget şi mi-aţi luat mâna toată. Nu completaţi pe declaraţie ce vă aduceţi dumneavoastră acum aminte. Mergeţi şi staţi în picioare pentru că aveţi calitatea de inculpat şi nu mai scrieţi nicio amintire”, a spus, pe un ton ridicat, judecătorul Boian.

          Contre şi cu avocatul

          Magistratul a avut o dispută şi cu avocatul lui Necula, Constantin Graure, care s-a opus posibilităţii ca avocatul rudelor minerilor decedaţi sau supravieţuitori să îi poată adresa întrebări clientului său, fostul director fiind obligat în cele din urmă să dea totuşi răspunsuri. „Consideraţi că întrebările sunt puse de mine şi nu de către domnul avocat. Pentru aflarea adevărului judecătorul pune orice întrebare, aşa că vă rog să răspundeţi”, a precizat magistratul. Necula a declarat pe parcursul audierii sale că nu are nici un fel de cunoştinţă despre vreo practică prin care s-ar fi putut modifica din raportări concentraţia de metan din subteran. Acesta a precizat, de asemenea, că, după producerea primei explozii, în biroul său a venit foarte multă lume, iar deciziile nu mai erau luate de el, în calitate de şef al unităţii, judecătorul de caz întrebându-l dacă ştia despre alte accidente produse în Valea Jiului şi despre responsabilităţile pe care le avea ca şef. „Dacă vine directorul general şi dă dispoziţii eu ce pot să mai fac, mai ales că erau atâţia pe lângă el- Nu am dat eu dispoziţie de intrare în mină a lui Holingher, el s-a dus şi a luat oameni şi a intrat în subteran probabil pentru a-şi scoate fratele de acolo, el primind ordine în subteran nu de la mine, ci doar de la directorul general”, a precizat Necula, Sorin Holingher fiind inginerul şef al Serviciului Securitate Minieră din cadrul Companiei Naţionale a Huilei, cel care a intrat în subteran imediat după producerea primei explozii din data de 15 noiembrie 2008, în timpul operaţiunilor de scoatere a răniţilor şi decedaţilor producându-se o a doua explozie, în urma căreia numărul victimelor a devenit şi mai mare.

          „Mai în măsură decât mine să se afle adevărul nu este nimeni, dar eu am fost atunci un pion, un telefonist, pentru că doar răspundeam la telefon în acele momente”, a precizat Necula. Acesta a menţionat că discuţiile cu echipa condusă de Holingher în subteran se desfăşurau în biroul său, cu telefonul pe speaker, inginerul şef coborât în mină solicitând, pe rând, trei echipe de salvatori minieri, echipe care, ulterior, s-au amestecat cu mineri care nu aveau această calitate, regulamentele CNH menţionând expres că, în timpul intervenţiilor, echipele de salvatori rămân indivizibile. Fostul şef al minei Petrila a menţionat în permanenţă cu nu a avut niciodată informaţii despre existenţa unei concentraţii mai mari de 1% a metanului din subteran, el precizând că oricine ar fi descoperit concentraţii mai mari avea obligaţia să dispună evacuarea personalului din zona respectivă.

          Ceilalţi doi directori audiaţi la Judecătoria Târgu Jiu în acest proces sunt Gheorghe Roşu, fost inginer şef al EM Petrila, responsabil cu securitatea în mină, şi Ştefan Dan Ungur, fost şef al staţiei de salvare minieră şi al sectorului aeraj. Ambii au răspuns întrebărilor judecătorului, magistratul fiind interesat în continuare de posibilitatea ca în raportările oficiale concentraţia de metan să fi fost alta decât cea din subteran. Procesul de la Judecătoria Târgu Jiu se va relua pe data de 15 iunie, atunci urmând să fie audiaţi mai mulţi martori din acest dosar.

  

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: