Controale pentru combaterea muncii „la gri”. Ce firme vor fi „călcate” de ITM

Aviz administratorilor de firme din Gorj care au angajaţi cu timp parţial de lucru. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj anunţă că va demara un amplu control la societăţile care au salariaţi ce prestează activitate doar câteva ore pe zi. O societate a fost deja amendată pentru muncă „la gri”.

Administratorul unui restaurant din comuna gorjeană Plopşoru s-a ales săptămâna trecută cu o amendă în cuantum de 10.000 de lei, asta după ce inspectorii din cadrul ITM Gorj au depistat că unul dintre angajaţi lucra mai multe ore decât era prevăzut în contractul de muncă. Atunci când se încheie un contract cu timp parţial de lucru este specificat şi intervalul orar în care salariatul în cauză trebuie să presteze activitate. Astfel, inspectorilor ITM le este uşor să depisteze pe cei care lucrează în afara programului de lucru. Mulţi dintre angajatori fac astfel de ilegalităţi pentru a fenta statul, prin plata unor contribuţii reduse.

Reprezentanţii ITM Gorj anunţă că vor înăspri controalele în speranţa că vor eradica acest fenomen. „Sunt foarte mulţi angajatori care au angajat persoane cu contracte cu timp parţial, o oră-două, dar de fapt lucrează la normă întreagă. Le atrag atenţia că în următoarea perioadă vom dispune controale exact la aceşti angajatori. Dacă vor fi prinşi, vor fi sancţionaţi”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj. 

Amenzi şi pentru muncă la negru

Patru administratori de firme din Gorj au fost sancţionaţi pentru muncă la negru săptămâna trecută. Fiecare a fost sancţionat contravenţional cu 20.000 de lei, având o persoană la muncă fără a-i fi întocmite documente legale de angajare. Este vorba de o firmă de construcţii din oraşul Ţicleni, un service auto şi un bar din Bîlteni, dar şi o spălătorie auto din Turceni.   

Vizualizări: 3,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: