Controverse şi acuze după alunecarea de teren de la Seciurile

Alunecarea de teren de la Seciurile a avut cauze naturale, susţin specialiştii Diviziei Miniere a CE Oltenia, în replică la un articol publicat ieri în ziarul Pandurul. Aproape două hectare de teren de fag s-au prăbuşit în carieră, de vină fiind exploatarea necorespunzătoare, susţineau localnicii. Şi Direcţia Silvică, proprietarul pădurii, dă vina pe cei din minerit şi solicită despăgubiri de un miliard de lei vechi. Mai mult, se vorbeşte şi de un posibil dosar penal pentru cei care se fac vinovaţi. În acest timp, autorităţile locale sunt îngrijorate de faptul că jumătate din angajaţii carierei nu mai au de lucru, după această alunecare de teren.

Dacă iniţial autorităţile locale au susţinut că este afectată o suprafaţă de aproape 2 hectare de pădure, în urma măsurătorilor s-a stabilit că o falie de aproximativ un hectar şi jumătate a fost afectată. Specialiştii  din cadrul Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia  susţin că alunecarea de teren s-a produs din cauza infiltraţilor de apă. „S-a produs o alunecare  de teren a taluzului lateral al excavatorului. Terenul este slab împădurit cu vegetaţie tânără care nu a ajuns la maturitate astfel încât să poată stabiliza terenuri slab coezive. Menţionăm că a fost respectată tehnologia de excavare cuprinsă în monografia de lucru a utilajului, cauza alunecării fiind dată de natura compoziţiei materialul din frontul de lucru, respectiv slab coeziv coroborat cu infiltraţii de apă. Asemenea compoziţii ale materialului localizat în cariera Seciuri se regăsesc şi în cariera Panga precum şi în afara perimetrelor miniere din judeţul Vâlcea, unde s-au mai produs asemenea evenimente, nefiind datorate lucrărilor miniere”, se arată într-un comunicat semnat de conducerea tehnică a Sucursalei Diviziei Miniere Tg-Jiu

Daunele pot depăşi un miliard de lei

Direcţia Silvică a demarat  în paralel o anchetă în acest caz şi a stabilit că aproximativ un hectar din pădurea afectată aparţine statului, iar restul cetăţenilor. Deocamdată nu s-a stabilit valoarea despăgubirilor, dar acestea pot ajunge la peste un miliard şi jumătate de lei vechi. „S-a stabilit în urma măsurătorilor făcute de un topograf al Diviziei Miniere că a fost afectată o suprafaţă de aproximativ un hectar şi jumătate de pădure. Volumul de masă lemnoasă ar fi de 100 metri cubi. O comisie  de la primărie, împreună cu delegaţii de la Direcţia Silvică şi reprezentanţii din minerit vor stabili proprietăţile, pentru că  mai sunt persoane puse în posesie. Din primele calcule ar fi afectata un hectar al statului şi restul al oamenilor”, a spus directorul Direcţiei Silvice.

Alunecările s-au produs din cauza unor ploi care au căzut acum o săptămână, după o perioadă îndelungată de secetă, susţin şi cei de la Silvic.  „Despăgubirile care urmează a ni se plăti nouă şi proprietarilor  ar fi cam un miliard de lei vechi pentru un hectar, la o primă estimare. Trebuie să mai facem nişte calcule.  Ar fi cam un miliard şi jumătate despăgubirile în total.  Noi vom lua măsuri legale şi probabil se va întocmi şi un dosar penal în acest caz şi actul infracţional va fi justificat de cei de la mină pe parcursul cercetărilor”, a declarat Ovidiu Cârstoc, director Direcţia Silvică.

O sută de oameni, îngrijoraţi că rămân pe drumuri

Săptămâna trecută s-a rupt o falie de pădure din zona Carierei Seciurile Ruget, iar localnicii şi autorităţile au dat vina atunci pe activitatea minieră din zonă, mai exact că s-a excavat la baza pădurii. Oamenii spun că excavatorul nu ar mai avea perimetru de lucru în zonă şi de aceea s-a produs alunecarea, că s-au forţat lucrurile.

Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, susţine că mai multe persoane riscă să rămână fără loc de muncă: „Prioritară pentru noi acum este şi găsirea unei soluţii cât mai rapide  a perimetrului Ruget, pentru că de două zile acest excavator efectiv nu mai lucrează, este tras pe dreapta şi asta înseamnă că aproape jumătate din personal nu are ce mai face. Am discutat cu şeful de sector şi mi s-a spus că timp câteva zile va trebui să se intre în concediu, până găsim o rezolvare. Obiectivul nostru actual este de a face tot posibilul ca excavatorul 03 să plece spre zona Berbeşti”.

Cotojman spune că o parte din personal nu mai are de lucru. „Luând în calcul numai pe cei care lucrează pe acest excavator, cred că sunt undeva la o sută de persoane, la care se adaugă şi angajaţii de la unităţile prestatoare care îşi desfăşoară activitatea şi pe lângă acest excavator 03. Problema noastră acum este de a găsi soluţia cea mai rapidă ca excavatorul 03 să funcţioneze”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: