Copiii din centrele maternale, vizitaţi de Moş Pandurul

Reporterii Pandurul au ajuns ieri la centrele maternale din Novaci şi Târgu Jiu, pentru a duce darurile cititorilor pentru copiii care nu au noroc de o casă şi o familie întreagă. Cei mai mulţi sunt recunoscuţi numai de mame, unele minore, altele care au fugit din calea unor soţi violenţi. La Centrul Maternal Novaci am dus hăinuţe, jucării şi dulciuri pentru şase copii şi patru mămici, dar şi pentru două tinere care urmează să nască. La centrul din Târgu Jiu, peste 50 de copii vor primi astăzi cadouri de la mai multe organizaţii. În plăsuţe vor fi şi sute de jucării şi hăinuţe de la cititorii Pandurul.

Mămicile şi copiii de la Centrul Maternal Novaci au primit ieri cadouri din partea cititorilor ziarului Pandurul. Cel mai mic copil din centru este o fetiţă născută în urmă cu aproximativ o lună. Deşi nu a fost vizitată de familie, mămica speră ca într-o bună zi  să fie căutată de către tatăl fetiţei. „Am locuit un an şi jumătate cu tatăl fetiţei, iar apoi un vecin l-a luat la muncă în Italia ca să facă bani. A aflat că am născut o fetiţă şi zice că va veni după noi când va avea bani mulţi. De când a plecat, n-am vorbit cu el pentru că nu am numărul lui de telefon. Nu vreau să-mi abandonez fetiţa”, a declarat Adriana, o mămică în vârstă de 26 de ani.

Întrucât tânăra are probleme de sănătate, de fetiţă se ocupă angajatele Centrului Maternal. „Mămica a venit în centru imediat ce a fost externată din spital. Nu o vizitează nimeni.  Fetiţa are doar o lună, iar  în curând o vom boteza. Aşa cere tradiţia, micuţa va avea şi moşi şi naşi, din rândul personalului din centru. Întrucât mama are probleme de sănătate, mai mult noi ne ocupăm de fetiţă. Este un copil cuminte şi ne-am ataşat foarte mult de ea”, a declarat Cristina Găină, inspector social.

O familie mare la centrul maternal

Unele dintre mămici au ajuns la centru maternal după ce s-au despărţit de soţi. Mihaela are două fetiţe şi nu are altă familie în afară de mămicile asistate şi de personalul centrului maternal. „Nu păstrez legătura cu familia mea. Tatăl meu a murit, iar mama nu m-a căutat. Am o fetiţă de 4 luni, iar alta de 2 ani şi 4 luni. Am fost căsătorită legal, iar acum sunt despărţită. Singura familie o avem aici în centru. Avem condiţii foarte bune, iar doamnele ne ajută în permanenţă”, spune Mihaela. O altă mămică are şapte copii, însă cu ea în centru este doar o fetiţă, ceilalţi fiind la asistenţi maternali. „Ţin permanent legătura cu tatăl copiilor mei,  dar nu avem posibilitatea să-i creştem. Când vom face rost de bani ne vom muta toţi şi îi vom lua şi pe ceilalţi şase”, a precizat o altă mămică.

centrul_maternal_2

Va deveni mamă la 16 ani

Pe lângă cele 4 mămici cu şase copii, cu vârste cuprinse între 0-8 ani, în centrul maternal Novaci sunt asistate şi două gravide. Cea mai tânără dintre ele are 16 ani. Deşi urmează să devină mămică la sfârşitul acestei luni, aceasta nu intenţionează să-şi păstreze fetiţa. „Viitoarea mămică vrea să-şi dea copilul în asistenţă maternală. Sperăm că după ce va naşte vom reuşi să o convingem să-l păstreze. La rândul său, mămica nu are decât un bunic întrucât mama sa a decedat, iar tatăl este necunoscut. Ne dorim foarte mult ca micuţii să crească alături de mame. Majoritatea dintre cele care îşi dau copiii în asistenţă maternală promit că se vor întoarce să-i ia acasă, însă îşi uită promisiunea”, a declarat inspectorul Cristina Găină.

CADOURI

Cititorii ziarului Pandurul au fost foarte darnici, iar cadourile au fost suficiente  pentru ca sacul lui Moş Crăciun să nu poată fi golit cu uşurinţă. Ca atare, foarte multe hăinuţe şi jucării au ajuns şi la Centrului Maternal Târgu Jiu. O mare parte dintre jucării au fost donate de către copiii Grădiniţei cu Program Prelungit „Constantin Brâncuşi”, care s-au alăturat pentru a doua oară campaniei noastre. Vă mulţumim tuturor celor care aţi făcut ca spiritul sărbătorilor să încolţească în sufletele copiilor nevoiaşi.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: