Cornurile elevilor gorjeni, mâncate de şobolani

Programul „Laptele şi cornul“ este o sursă sigură de infestare a elevilor gorjeni judecând după un comunicat dat publicităţii ieri de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), care a depistat în Gorj cornuri „atinse de răzătoare“. ANPC a efectuat, în perioada 16 ianuarie - 22 iunie, mai multe controale vizând modul de derulare a programelor "Cornul şi laptele" şi "Mere în şcoli" în semestrul al doilea. Printre judeţele vizitate s-a aflat şi Gorjul. Consiliul Judeţean Gorj se află acum în plin proces de acordare a licitaţiei pentru acest program.

Cornuri atinse de rozătoare, cu ambalaje rupte, expuse infestării cu microbi şi organisme patogene, produse lactate care puteau fi un pericol pentru sănătatea copiilor şi mere îngheţate au fost găsite la controalele făcute de către ANPC în aproape 1.800 de şcoli şi grădiniţe, în semestrul al doilea.

Cornurile elevilor, sursă de îmbolnăvire

Potrivit ANPC, în judeţul Gorj au fost găsite cornuri care prezentau urme de contact cu rozătoarele, care aveau ambalaje rupte sau neetanşe şi erau expuse contaminării cu substanţe străine sau infestării cu microbi şi organisme patogene, amenzile date în aceste cazuri fiind de 4.000 de lei.

Actualul director al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Daniela Michi, nu are informaţii despre aceste controale şi în plus, în verificările recente nu au fost constatate nereguli.

Mai mult, comisarii au mai constat că în Gorj alături de alte judeţe, Argeş, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea s-a constatat lipsa distribuţiei zilnice de produse de panificaţie şi lactate.

Potrivit unui comunicat de presă, în urma controalelor au fost oprite de la distribuţie 132 de kilograme de produse lactate şi de panificaţie care nu îndeplineau condiţiile de calitate şi care puteau constitui un pericol pentru sănătatea copiilor şi 90 de kilograme de mere îngheţate.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au mai constatat că nu au fost respectate nici condiţiile de transport, depozitare şi de păstrare a produselor, a ingredientelor sau a cantităţii nete, precum şi cele referitoare la avizele de însoţire a mărfii.

Potrivit sursei citate, în total au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, dintre care nouă amenzi cu o valoare de 108.000 lei şi trei avertismente.

O nouă licitaţie în Gorj

Contractul încheiat de către Consiliul Judeţean cu firma Lexi Star pentru distribuirea laptelui şi cornului a expirat în luna iunie, la sfârşitul anului şcolar 2011/2012. Autorităţile judeţene organizează licitaţie pentru atribuirea contractului “Furnizare produse lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari în perioada de şcolarizare 2012-2016”, în data de 21 august. Contractul are o valoare estimată cuprinsă între 26,637 milioane RON şi 30,117 milioane RON. Contractul presupune asigurarea de produse lactate şi produse de panificaţie pentru cel mult 45.000 de copii, preşcolari şi elevi în clasele I-VIII.    

În ambele situaţii se vor asigura inclusiv servicii privind transportul şi distribuţia zilnică, bisăptămânală sau săptămânală la şcoli şi grădiniţe. Atât produsele de panificaţie cât produsele lactate vor fi asigurate pentru un efectiv de 39.800- 45.000 de preşcolari şi elevi în clasele I-VIII.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: