Coronavirus, 9 martie, live text: Anchetă epidemiologică la Guvern. Suspiciune și la Parlament

20.30: Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis, luni, suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia.

"Pe servicii regulate sunt 66 de linii operate de 91 de contractori, pe linia România-Italia și Italia-România. În total, sunt 294 de linii de transport. Noi, în hotărâre, am făcut referire la serviciile regulate, operate de firmele de transport", a precizat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

20.10: Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a luat luni seara noi decizii pentru prevenirea extinderii coronavirusului în România. Prima măsură se referă la închiderea școlilor în perioada 11-22 martie, un motiv fiind că în această perioadă intră foarte mulți oameni în țară care vin din zone de risc.

20.00: Două noi cazuri de coronavirus au fost confirmate luni în România. Numărul total ajunge astfel la 17, dintre care 5 pacienți au fost declarați vindecați și externați din spital.

Este vorba despre o femeie de 73 de ani din Buzău și un bărbat de 60 de ani din București, care au fost testate pozitiv.

19.45: Italia a anunțat un nou bilanț al epidemiei de coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1797 cazuri noi și 97 de decese. În total, în Italia sunt aproape 9.200 de cazuri, numărul total de decese fiind de 463.

18.50: Sediul OSIM a fost dezinfectat astăzi, iar programul de lucru a fost suspedat până pe 16 martie, după ce o angajată a fost infectată cu coronavirusul Covid-19, a anunțat Ministerul Economiei. Este vorba despre pacienta numărul 14, o femeie de 42 de ani din București, diagnosticată duminică.

18.30: Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis luni închiderea tuturor școlilor din România vreme de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii, au declarat surse oficiale pentru G4Media.ro.

18.25: Guvernul informează că, până în prezent, au fost înregistrate 18 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, în care sunt cercetate 26 de persoane.

18.20: Până la această oră au fost prelevate şi analizate 1.010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecţia cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu acest virus. Dintre acestea 995 au ieşit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus.

17.55: Managerul Spitalului „Victor Babeș”, Emilian Imbri, a declarat, luni, că susține suspendarea cursurilor în școli din cauza epidemiei de coronavirus, pentru că fiecare zi care trece înseamnă contacţi cu contacţi, cu contacţi, înseamnă „o împânzire îngrozitoare” și nu va fi loc în spitale. Managerul de la „Victor Babeș” a precizat că în unitatea sanitară pe care o conduce există 57 de paturi libere, dar se iau măsuri pentru eliberarea a încă două etaje în două zile.

17.30: Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, le recomandă românilor ca de Paște să rămână acasă sau să călătorească în țară pentru a limita răspândirea coronavirului, el spunând că speră ca până atunci să nu apară "zone roșii”, ca în Italia. De asemenea, medicul crede că ar trebui limitat programul mall-urilor.

17.10: Un prim caz de coronavirus a fost identificat printre angajații Comisiei Europene, a spus luni o purtătoare de cuvânt, relatează Reuters. Este vorba de o femeie care s-a întors recent din Italia și care a fost pusă în carantină săptămâna trecută, a spus un oficial european. Comisia Europeană, executivul blocului de 27 de națiuni, are aproximativ 32.000 de angajați.

17.00: În Spania, guvernele regionale au început să închidă unităţile de învăţământ, din cauza creşterii numărului de infecţii cu coronavirus. Numărul cazurilor raportate luni ajunge la 1.000, iar 25 de persoane au decedat.

15.45: Iranul a eliberat din închisori în jur de 70.000 de deţinuţi din cauza epidemiei de coronavirus din ţară, a declarat luni judecătorul-şef al Iranului, Ebrahim Raisi. „Eliberarea de deţinuţi, până în punctul în care nu creează insecuritate în societate, va continua”, a afirmat responsabilul iranian.

15.30: Potrivit surselor HotNews.ro, Victor Costache și Raed Arafat înclină spre o decizie de închidere a școlilor și grădinițelor, din cauza amenințării coronavirusului. Raed Arafat chiar recomandă oficial măsura într-un document aflat pe masa oficialilor care vor lua decizia. Ludovic Orban a declarat că este analizată închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară, dar este o măsură care trebuie pregătită.

15.00: 27 de persoane au murit după ce au băut alcool contrafăcut în Iran, în urma zvonurilor că băuturile alcoolice ajută la vindecarea de infecția cu noul coronavirus, a anunțat luni agenția oficială iraniană Irna, preluată de AFP.

14.45: Desfăşurarea tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive a fost suspendată, până la o dată care va fi anunţată, în urma unei decizii a ministrului Educaţiei, Monica Anisie, ca măsură de prevenire a îmbolnăvirilor.

14.40: Guvernul albanez a decis luni închiderea timp de 15 zile a şcolilor, anularea adunărilor publice şi a zborurilor directe spre nordul Italiei, după confirmarea primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus.

14.35: Avocatul Poporului anunţă că a decis suspendarea activităţii de audienţe în perioada 10 – 31 martie, din motive de siguranţă medicală.

14.30: Un autocar care venea de la Rimini, zonă în care au fost înregistrate numeroase cazuri de coronavirus, a intrat luni prin Vama Borş, fiind oprit la Oradea. Toţi cei 46 de pasageri urmează să fie plasaţi în carantină.

14.11: Digi 24 a aflat pe surse că școlile ar putea fi închise din 10 martie până pe 21 aprilie. Propunerea va fi discutată la ora 16.00 în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

13.00: Un membru al personalului NATO care lucrează la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles a fost testat pozitiv cu COVID-19, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO. Acesta a fost în vacanță în nordul Italiei.

13.00: Testul pentru coronavirus făcut studentei din București, care era cazată în căminele din Regie, a ieșit negativ, au transmis, luni, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Tânăra venise din Italia, ia duminică seara a acuzat dureri de gât, astfel că a fost transportată la Spitalul Matei Balș din Capitală pentru analize.

12.40: Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, declară că nu există motivul închiderii şcolilor şi face un apel la calm pentru părinţi şi cadrele diactice. “La momentul acesta fac un apel la calm pentru părinţi şi cadrele diactice, pentru că nu există motivul închiderii şcolilor”, a declarat luni dimineaţă ministrul Educaţiei, Monica Anisie, la Antena 3, conform Edupedu.ro.
Ministrul a declarat că nu există decât 4 cazuri confirmate printre elevi.

12.20: Alertă de coronavirus și la Parlament, după verificările anunțate și la Guvern. Toţi angajaţii Comisiei pentru Învăţământ din Senat au fost trimişi acasă. Măsura a fost luată după ce s-a descoperit că soțul unei senatoare din respectiva comisie lucrează la OSIM, instituția unde este angajată și femeia de 42 de ani din Bucureşti, a doua persoană confirmată cu coronavirus în Capitală, trasmite Realitatea PLUS.

11.30: Numărul celor infectaţi cu coronavirus la nivel mondial a depăşit 110.000, în timp ce mai mult de 3.800 de persoane au murit în urma acestei boli.

10.35: Este anchetă epidemiologică la guvern, după ce s-a aflat că bucătăreasa de la restaurantul unde mănâncă miniștrii și funcționarii a intrat în contact cu bucureșteanca diagnosticată cu coronavirus. 

În acest moment, se fac verificări suplimentare și s-au luat măsuri preventive. „În contextul anchetei epidemiologice care este desfășurată în acest moment în legătură cu femeia de 42 de ani din București, confirmată cu coronavirus (COVID-19) în cursul zilei de 8 martie, sunt desfășurate verificări cu privire la posibili contacți ai persoanei din rândul personalului care desfășoară activități în clădirea Guvernului României. Facem precizarea că s-au luat măsuri preventive în acest caz, fiind limitat orice contact cu terțe părți pe care l-ar fi putut avea două dintre persoanele, despre care s-ar putea considera că au contact cu femeia de 42 de ani, solicitându-li-se să rămână la domiciliu împreună cu familia”, se precizează într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică. 

09.45: Consiliul National al Elevilor cere ministrului Educatiei, Monica Anisie, suspendarea cursurilor, timp de doua saptamani, pentru a preveni raspandirea coronavirusului in tara.

09.00: Epidemia de coronavirus va provoca o scădere de 5%-15% a investiţiilor străine directe, faţă de estimările anterioare, rezultând numai o creştere marginală în perioada 2020-2021, cele mai afectate urmând să fie sectoarele auto, aerian şi energetic, arăta un raport al Naţiunilor Unite publicat duminică.

08.30: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunță că se ia în calcul posibilitatea detașării unor medici epidemiologi de la spitale către Direcția de Sănătate Publică. "Din cauza ca lipseste un numar adecvat de epidemiologi, este posibil ca din spitalele care apartin Primariei sa se detaseze un numar de epidemiologi care sa sprijine Directia de Sanatate Publica sa poata sa-si indeplineasca atributiile. Aici vine un sprijin direct din spitalele respective pentru ca multe din spitale au epidemiologi proprii si pot fi detasati din ei, temporar, sa sprijine Directia de Sanatate Publica" a afirmat Raed Arafat duminica dupa amiaza, la Antena 3.

07.40: Indian Wells 2020, primul turneu din categoria Premier Mandatory din acest an a fost anulat din cauza coronavirusului. Anunțul a fost făcut de organizatori în noaptea de duminică spre luni. Simona Halep (28 de ani, 2 WTA) nu urma să joace la Indian Wells din cauza unei accidentări.

00.25: Se permite accesul în România al cetățenior străini care vin din Italia, China, Iran și Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră sub măsura obligatorie a carantinei. Cetățenii vor semna o declarație pe proprie răspundere privind locul de unde vin. Refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare e infracțiune pedepsită conform Codului Penal, a anunțat ministrul de Interne.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la interdicția privind accesul pe teritoriul României. Măsurile se aplică până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii.

00.20: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că luni va fi analizată oportunitatea suspendării cursurilor în școli. Până atunci, este în vigoare măsura de a fi suspendate cursurile în școlile în care apare cel puțin un caz de coronavirus.

00.10: Guvernul a decis suspendarea zborurilor din Italia și spre Italia pe toate aeroporturile din țară, din 9 martie, ora 12.00, până pe 23 martie, aceeași oră.

Vizualizări: 2,747

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: