Coşmar încheiat pentru copiii din Maghereşti după ce le-a luat foc şcoala

Elevii de la şcoala din satul Maghereşti, din comuna gorjeană Săcelu, nu mai stau îngrămădiţi la şcoala din centrul comunei. Învaţă, din acest an şcolar, în cea mai modernă clădire din localitate. Şcoala lor, distrusă din temelii în urma unui incendiu, iarna trecută, a fost reabilitată cu bani de la Guvern. Doar 12 copii în clasele primare învaţă simultan în şcoala recent reabilitată la care se adaugă încă 12 copii de la grădiniţă.

450 de mii de lei au reuşit autorităţile din Săcelu să obţină de la Guvern ca să poată reabilita şcoala din Maghereşti făcută scrum la începutul anului trecut. Până acum, copiii au fost nevoiţi să stea îngrămădiţi în şcoala din centrul comunei, iar microbuzul să-i ducă mai devreme la şcoală pentru a avea timp să ia toţi copiii din comună.

„Şcoala de la Maghereşti a fost distrusă din temelii în urma acelui incendiu. A fost refăcută de jos până sus cu bani aduşi de la Guvern. Banii au fost aprobaţi pe situaţii de urgenţă. Au fost aproximativ 450 de mii de lei. A trebuit să facem proiectare, expertize, dar aceştia au fost toţi banii. Nu am fi avut aceşti bani la primărie. Nu aveam de unde să am aceşti bani. Mă bucur că s-a făcut ceva pentru acei copii. Erau doi copii care plângeau când ardea şcoala. M-a mişcat această imagine!”, a spus primarul din Săcelu, Florin Jurebie.

Dacă nu ar fi reuşit să modernizeze clădirea, primăria avea nevoie de încă un microbuz şcolar pentru că distanţele care ar fi trebuit parcurse erau mari şi un singur microbuz nu ar fi fost suficient. Bani pentru achiziţionarea unui mijloc de transport, autorităţile n-ar fi avut. „Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost dacă nu reabilitam această şcoală. Era foarte greu pentru că, în primul rând, ne mai trebuia un microbuz ca să aducem acei copii de la şase kilometri până în Săcelu, să îi ducem înapoi. Era o cheltuială mult prea mare şi nu cred că ne permiteam acest lucru. Ne trebuia un microbuz cu siguranţă”, a mai spus primarul.

În total, la şcoala din Maghereşti învaţă 12 copii în regim simultan. Aceştia sunt în clasele I – IV. "Şcoala arată acum extraordinar. Este o investiţie foarte bună mai ales că investim în viitorul comunei Săcelu. Dacă nu făceam şcoala, ne auzeam cârcote. Avem copii, sunt şcoli care funcţionează cu un număr mai mic decât ale noastre. Noi suntem la limita legii. Avem 12 copii la clasele I-IV şi 12 preşcolari. În toată comuna, avem în jur de 90 de copii. Dacă nu s-ar fi reabilitat şcoala de la Meghereşti, trebuia să-i aducem cumva aici, să-i îngrămădim şi oricum nu erau condiţii ca acolo. E cea mai modernă şcoală din comună şi domnul primar mai are de gând să reabiliteze încă o şcoală”, a explicat directorul şcolii, Viorel Vilău.

Vizualizări: 1,374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: