Cozmâncă-l “popeşte” pe Geoană

„De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu” - pare să spună Ion Iliescu cu vorbele lui Alexandru Lăpuşneanu, prin gura lui Octav Cozmâncă. Ultimul este cel care a dat o lovitură mortală PSD chiar din inima lui, dacă avem în vedere scrisoarea deschisă dată publicităţii  ieri. După patru ani de lipsă din prim-planul scenei politice româneşti, Cozmâncă se întoarce şi-i dă un picior în fund, nu neapărat PSD-ului, ci actualei conduceri a acestuia.

”PSD este condus în momentul de faţă de diverse grupuri de interese, clanuri sau găşti care au hotărât soarta partidului, în numele unei aşa zise democratizări a partidului. Direcţia PSD este profund greşită bazându-se  numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali care promovează o politică de stat în stat”. Aceasta este părerea lui Cozmâncă, politicianul care a avut timp de 4 ani destul răgaz să privească partidul din care acum anunţă public că pleacă oripilat. El exprimă de fapt poziţia fondatorilor partidului care în urmă cu 4 ani s-au văzut daţi la o parte prin manevre de culise orchestrate atunci de actualul şef, Mircea Geoană. Acesta a preferat să-şi câştige postul de lider al partidului nu prin merite deosebite, ci prin înhăitarea cu baronii locali cărora le-a devenit prizonier ulterior, acceptând drept garant pe  agramatul de Vanghelie.

„Nu voi accepta impostura, sforăriile, minciuna şi agramatismul. Unii lideri ai PSD au acţionat în nume personal sau al unor grupuri pentru a participa la împărţirea caşcavalului, de a-şi instala familiile şi clientela politică în diverse funcţii, urmărind îmbogăţirea imediată”, a spus cel care se va situa de acum înainte în afara partidului pe care l-a organizat. Trebuie remarcat că scrisoarea deschisă dată publicităţii de unul dintre cei mai buni organizatori de formaţiuni politice, lucru pe care nu-l poate contesta nimeni, s-a produs în momentul în care Sorin Oprescu îşi pregăteşte lansarea la preşedinţie, susţinut din postura de şef de campanie chiar de Octav Cozmâncă.

Independentul doctor poate ar fi părut uşor stingher în campanie, fapt pentru care Cozmâncă a lansat pe piaţă promisiunea creării unui nou partid de stânga sub forma Alianţei Naţionale a Forţelor Democratice de Stânga, adică ANFDS, al cărei statut probabil că-l şi are în buzunar. Crearea unui astfel de partid va sparge practic PSD-ul, partid în care mulţi oameni simpli nu-și mai găsesc locul din cauza baronilor care, vorba demisionarului, au privatizat partidul.

Către noua alianţă nu se vor duce numai pesedişti, ci şi oameni din formaţiunile politice actuale care ori nu-şi mai găsesc locul din cauza doctrinelor în continuă schimbare, ori doresc funcţii noi pe care nu le pot găsi decât într-un partid în formare. Apariţia unui nou partid cu tuşă clară de stânga va da posibilitatea unei noi reaşezări a electoratului din care de câştigat va câştiga doctorul Oprescu. Aşa că, de unde se credea că Oprescu va candida ca independent, el va candida purtând în spate promisiunea creării unui nou partid pe care electoratul îl aşteaptă şi spre care se va îndrepta aşa cum se întâmplă de fapt în toate ţările sărace sau polarizate.

PSD ar putea să-l retragă pe Geoană din cursă, situaţie în care acesta ar fi mort pe loc din punct de vedere politic sau să-l lase să candideze pentru locul  trei  sau  patru care nu mai contează. În ambele situaţii, Mircea Geoană poate rămâne liniştit în Maramureş să cânte „Isaia dănţuieşte” pe la toate nunţile la care pofteşte. Cel puţin acum locul unu şi doi se prefigurează să aparţină lui Băsescu şi Oprescu. Până la alegeri mai este destul loc pentru surprize, surprize…

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: