Creşterea preţului grâului măreşte suprafeţele însămânţate de gorjeni

Creşterea spectaculoasă a preţului grâului le dă posibilitatea gorjenilor să însămânţeze mai mult decât anul trecut. Dacă imediat după recoltare producătorii vindeau un kilogram de grâu cu 30, 35 lei, acum preţul acestuia a ajuns 1,5 lei.

Preţul grâului a crescut spectaculos în ultima perioadă ca urmare a suspendării exporturilor de grâu rusesc. Imediat după recoltare grâul se vindea cu 0, 35 de lei /kg, la circa o lună mai târziu preţul acestuia s-a dublat, pentru ca în prezent să ajungă la 1,5 lei /kg. Această creştere neaşteptată a preţului pare să fie în favoarea producătorilor gorjeni care au avut o producţie de grâu foarte bună în acest an. “Preţul grâului a crescut spectaculos din cauza faptului că zona Rusia-Ucraina a fost calamitată, iar România a exportat deja peste 50.000 de tone de grâu. Datorită acestei creşterii sperăm ca la nivelul judeţului Gorj să fie însămânţată o suprafaţă mult mai mare de cereale păioase decât anul trecut, când s-au însămânţat circa 15.000 de hectare”, a declarat Aurel Tomescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.

Start la însămânţări

Producători gorjeni au început să facă deja primele însămânţări. Perioada propice acestora începe la 1 octombrie şi se finalizează la 1 decembrie. Chiar dacă ploile din ultima vreme încurcă lucrările agricole, gorjeni au semănat, până în momentul de faţă, circa 200 hectare de grâu, după cum a precizat şeful DADR Gorj.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: