Crețan a mers cu avocații la întâlnirea cu Sorin Boza

Liderul de sindicat Constantin Crețan, care reprezintă mai multe sindicate mici din Complexul Energetic Oltenia, susține că a fost chemat la mediere de managerul companiei, Sorin Boza. Asta după ce a dat compania în judecată, în numele mai multor salariați, pentru a cere economia la fondul de salarii pe 2016, dar și sporul de 5,5% pentru cei care lucrează de luni bune în regim de 7 zile pe săptămână, ca urmare a cererii mari de energie.

Constantin Crețan spune că a mers la medierea solicitată de Sorin Boza cu două cabinete de avocatură. „Avem litigii de muncă, două procese în care lucrăm cu două cabinete de avocatură diferite. Un litigiu este pentru sporul de 5,5% pentru activitate la șapte zile, spor de continuitate, celălalt pentru economia la fondul de salarii pe care a șmenuit-o Ciobotărică. Este vorba de banii care li se cuveneau la toți minerii și energeticieni la sfârșitul lui 2016”, a spus Crețan la Radio Infinit.

Vinovații să plătească!

Crețan spune că fiecare salariat ar trebui să primească între 2.000 și 4.500 de lei. „Referitor la economia la fondul de salarii, Boza și cu Ciobotărică trebuie să plătească. Punctul de vedere al lui Boza în fața cabinetului de avocatură și a noastră, a liderilor de sindicat de la sindicatele independente, este că persoanele vinovate trebuie să plătească. Sunt foarte curios, după ce vom câștiga banii pentru mineri și energeticieni, cu sume cuprinse între 20 și 45 de milioane fiecare, cine va plăti acești bani, după ce și-au permis să facă diferite artificii și ilegalități pe partea economică”, a spus acuzator Crețan.

Sindicalistul este decis și să plece cu cei 500 de oameni pe care îi reprezintă din Federația Univers, care nu îl ajută cu nimic în aceste demersuri. „În următoarea perioadă nu o să mai fac parte din Univers, pentru că nu m regăsesc printre tot felul de șmecherași. Federația Univers este foarte probabil să-și piardă reprezentativitatea până la sfârșitul anului”, a declarat liderul sindical.

Conflict între sindicate

Liderii Federației Naționale Mine Energie nu cred în demersului lui Crețan, pe motiv că nu este susținut de clauzele din Contractul Colectiv de Muncă. „Și în 2015, și în 2016 am dat în judecată pentru economia la fondul de salariu și am pierdut pentru că nu mai sunt acele clauze în contractul colectiv de muncă, așa cum erau cândva”, susține Constantin Mitrescu.

Crețan are însă o explicație pentru declarațiile liderului FNME.  „Mitrescu este normal că ține cu partea leului, fiindcă este plătit de Boza. Liderii de sindicat sunt plătiți de Boza. Cine plătește, acela comandă! Sindicaliștii din FNME sperau în finanțarea Pandurii, sindicaliștii din Univers sperau în finanțarea altor șmecherii, își urmăreau doar interese personale. Eu nu voi accepta niciodată o trădare a liderilor de sindicat. Vă spun foarte clar: voi câștiga pentru faptul că s-au făcut ilegalități și cineva va plăti, a spus Crețan.

Vizualizări: 2,512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: