CRIZĂ? Guvern cu 22 de ministere şi 3 vicepremieri

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi PNL vor avea funcţii de viceprim-miniştri. Guvernul USL va avea 22 de ministere, PSD primind Buget, Apărare, Externe, Energie, Comunicaţii, Administraţie, Dezvoltare, Industrie, Fondurile UE, Educaţie, Mediu, Mari Lucrări Publice, iar PNL - Finanţe, Sănătate, Cultură, Agricultură, Transport, Interne, Muncă, Păduri, IMM, Justiţie şi Economie.

Ponta a precizat că UNPR nu va avea portofolii în Guvern până la unificarea cu PSD, deţinând, pentru Gabriel Oprea, doar o funcţie de vicepremier fără portofoliu. "Am decis în cadrul ACS că UNPR, până la momentul în care vom finaliza procedurile de unificare, nu va avea portofolii în viitorul Guvern, însă domnul Oprea va fi viceprim-ministru fără portofoliu şi mă va sprijini în ceea ce priveşte politicile de securitate naţională şi ordine publică", a spus Ponta.

El a arătat că o funcţie de vicepremier va reveni PNL, iar de la PSD Liviu Dragnea va coordona descentralizarea şi dezvoltarea regională. "Există o funcţie de viceprim-ministru cu atribuţii în domeniul fiscal, economic, care va reveni PNL, iar domnul Dragnea va coordona tot ceea ce ţine de descentralizare şi dezvoltare regională", a adăugat Ponta.

La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că PNL va avea o funcţie de vicepremier, persoana care o va ocupa urmând a fi votată de conducerea partidului. "Un post de vicepremier revine PNL, dar toate persoanele care vor ocupa aceste portofolii urmează a fi decise la nivelul PNL şi după aceea discutate cu premierul. Deci nu putem spune în acest moment că domnul Chiţoiu sau altcineva este ministru în Cabinetul Ponta. Niciun nume şi niciun candidat din partea PNL nu a fost decis, pentru că asta urmează să o facem într-un calendar pe care îl vom stabili împreună cu premierul", a spus Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că PC nu va avea o funcţie de premier. "Nu, PC are portofolii în Guvern, dar nu are vicepremier. UNPR nu are portofolii, dar are vicepremierul", a spus Antonescu, care a arătat că vicepremierul ACD va fi de la PNL. Ponta şi Antonescu au precizat că CExN al PSD, respectiv CNEx al PNL se vor reuni, miercuri dimineaţă, pentru votul persoanelor care vor ocupa portofolii în viitorul Cabinet.

Cum se împart ministerele între PSD şi PNL

Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că PSD şi PNL vor avea câte 11 ministere în viitorul Guvern, urmând să existe şi trei miniştri delegaţi, pentru Dialog Social, Cercetare şi, posibil, pentru Românii de pretutindeni.

Astfel, PSD ar urma să gestioneze Bugetul, Apărarea, Externele, Energia, Comunicaţiile, Administraţia, Dezvoltarea Regională, Industria şi Comerţul, Fondurile Europene, Educaţia, Mediul şi Marile Lucrări Publice. Potrivit surselor, PNL ar urma să gestioneze Finanţele, Sănătatea, Cultura, Agricultura, Transporturile, Internele, Munca, Pădurile şi Apele, IMM-urile, Turismul şi Mediu de afaceri, Justiţia şi Economia.

Potrivit surselor, se poartă încă discuţii privind modul în care se va gestiona Relaţia cu Parlamentul, la nivel de minister sau de departament.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: