Criza imobiliară loveşte Meteorul

Criza economică pare să fi ajuns şi în comunităţile ţigăneşti, unde construcţiile începute în anii trecuţi zac şi acum nefinalizate. Romii care visau la palate cu zeci de turnuleţe se mulţumesc în prezent să aibă minimul necesar pentru a trece iarna cât mai uşor, speranţa lor fiind ca de la anul economia să îşi revină şi să le meargă şi lor un pic mai bine în afaceri.

Cartierul Meteor din Târgu Jiu este vestit în toată ţara prin palatele pe care şi le-au ridicat romii înstăriţi, celebritatea zonei venind şi de la faptul că în 1995 locuitorii de aici s-au declarat stat independent cu denumirea de Cem Romengo. Afacerile cu fier vechi erau atunci în floare şi romii credeau că se pot descurca pe cont propriu. Acum lucrurile stau cu totul altfel şi romii aşteaptă ajutoare de la statul român pentru a le merge din nou bine. „Ce palate! Să apucăm noi să mai trăim, să avem ce să băgăm la gură şi să dăm de mâncare la copii, asta e tot ce contează acum”, spune una dintre locuitoarele din zonă.

 Rodica Vijulie nu a mai avut bani pentru a deveni din pirandă o cucoană de oraş cu vilă, o sufragerie de vreo 50 mp fiind transformată iarna aceasta în depozit de lemne. „Nu mai sunt bani şi, atunci, cu ce să ne facem casele. Aici vroiam o sufragerie, dar dacă nu mai avem cu ce am zis să băgăm lemnele, că măcar stau la adăpost. Le ardem la iarnă şi la anul mai vedem. O mai trece criza. Poate ne dă statul de lucru şi nouă că altfel nu ne descurcăm”, se plânge femeia.

Stănescu: „Nu mai este material ca să ne terminăm casele“

În curte, un doljean apropiat de vreo 60 de ani taie la lemne şi le aruncă în „sufragerie”. „Vin de la Dolj de ani de zile să muncesc la oamenii ăştia aici în Meteor, dar acum nu mai au nici ei bani. E mai rău ca niciodată. Nu mai au ei bani, nu mai am nici eu. Am tăiat lemnele şi le-am pus în camera de trebuia să fie sufragerie. Măcar nu va ninge pe ele. La anul sperăm să fie mai bine, că nu vedeţi că e criză peste tot”, spune Tudor Capră.

Zeci de palate cu turnuleţe stau semeţe în Meteor, simbol al prosperităţii din anii trecuţi. Printre ele, alte zeci de construcţii sunt în faza de temelie, parter sau chiar mansardă. La turnuleţe nu se mai gândeşte nimeni acum, problemele fiind cu totul altele. „De unde bani să ne mai terminăm casele- De lucru nu avem, copii la şcoală cer bani, că cu 42 de lei nu poţi să-i ţii pe lună, cât dă statul. Nu mai  putem face nimic. Copiii au pretenţii la şcoală, de mâncare e nevoie, de expulzat ne dau toţi afară de prin Europa, ce să mai facem-”, întreabă retoric Elena Radu, o altă locuitoare a cartierului.

Unul dintre judecătorii comunităţii, care aplică legile nescrise ale ţiganilor, Ion Stănescu, spune şi el că lucrurile nu mai merg deloc bine în Meteor şi nici în alte zone locuite de romi. Cine a apucat să facă ceva până anul trecut rămâne cu lucrul respectiv, cine nu, nu are decât să aştepte, declară acesta. „Nu prea mai merg treburile pentru că s-a furat mult în România şi nu mai este material ca să ne terminăm casele. Bani nu sunt, afacerile nu mai merg, e criză şi sărăcie peste tot, doar dacă le dă Dumnezeu de sus ne mai revenim, altfel nu mai face nimeni nimic”, spune Stănescu.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: