Criză pe piaţa muncii. Investitor: Suntem dispuşi să scoatem bani din buzunar şi să pregătim tineri

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj încearcă să atragă tot mai mulţi oameni de afaceri care să investească în şcolarizarea tinerilor meseriaşi. Mai mulţi investitori au fost puşi la aceeaşi masă. Cu toţii au nevoie de forţă de muncă tânără. Cei mai mulţi au încheiat parteneriate cu mai multe şcoli din judeţul Gorj şi oferă burse tinerilor conştiincioşi.

 Oameni de afaceri din mai multe domenii au fost invitaţi la o dezbatere privind învăţământul profesional. Investitorii se plâng că găsesc cu greu angajaţi în Gorj, aşa că nu ar refuza o colaborare  cu şcolile care pregătesc tineri pe mai multe meserii. Complexul Energetic Oltenia este un partener de bază. „Noi avem o colaborare foarte bună cu compania energetică. Avem parteneriate în toate oraşele miniere. Încercăm să pregătim tineri în domeniile unde este nevoie. Toate firmele care ne sunt alături oferă şi burse de cel puţin 200 de lei pentru cei mai buni elevi. Aceştia mai primesc burse de încă 200 de lei de la Ministerul Educaţiei, cazarea şi masa le sunt oferite de Consiliul Judeţean. Tot investitorii le aduc şi echipamente, îi iau pe copii la practică la ei şi au o şansă mare să se angajeze”, a spus Ion Işfan, inspectorul şcolar general al ISJ Gorj.

Se caută tineri specialişti

Investitorii recunosc că au probleme când caută tineri meseriaşi. „Noi am decis să specializăm tineri când am văzut că nu mai avem specialişti. Angajaţii noştri îmbătrâneau şi nu mai găseam forţă de muncă specializată în domeniul petrolier. Aşa că am stabilit să sprijinim tinerii care vor să înveţe. Este nevoie de forţă de muncă tânără şi trebuie să ne implicăm şi noi, angajatorii”, a declarat Mona Nicolici, reprezentantul unei companii petroliere. „Forţa de muncă tânără este un subiect sensibil în Gorj. Ne lovim deseori de această problemă. Nu găsim tineri specializaţi. Şi da. Suntem dispuşi să scoatem bani din buzunar şi să-i pregătim”, ne-a spus un alt om de afaceri.

În judeţul Gorj, potrivit datelor ISJ, sunt 150 de locuri în învăţământul dual. Sunt cinci clase de mecanică, electromecanică şi electric unde se vor pregăti sudorii, mecanicii, electricienii şi lăcătuşii de mâine. În plus, alte 616 locuri vor fi disponibile pentru tineri la şcolile profesionale.

Vizualizări: 1,413

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: