Cruce scoasă din apa Gilortului. Apa mică, dar rece!

De zece ani, acelaşi tânăr gorjean reuşeşte să prindă crucea aruncată de preot în apele reci ale Gilortului, în dimineaţa de Bobotează. Marian Ciungu spune că tradiţia îi poartă noroc și este sănătos tot anul după ce prinde crucea. 

Duminică, Marian Ciungu, în vârstă de 32 de ani, a fost singurul tânăr curajos care s-a aruncat în apa rece a râului Gilort pentru a prinde crucea.

Chiar dacă afară erau minus 6 grade, Marian s-a încumetat să intre în apă. "Mă arunc de 11 ani să prind crucea. Mă simt foarte bine. Apa este rece, dar nu a fost o problemă, pentru ca nu m-am îmbolnăvit niciodată de când prind crucea. Apa este mică şi probabil din cauza asta nu s-a mai aruncat nimeni, pentru că ne-am lovi de pietre. M-am aruncat să nu se piardă tradiţia", a spus Marian Ciungu.

Sute de oameni din Bălcești au luat parte la eveniment. "Apa este foarte mică, dar se ştia de tradiţie şi puteau să facă un gâldan, ceva, să nu se piardă tradiţia. Sunt sute de oameni care vin aici în fiecare an, de Bobotează", a spus o femeie din localitate. 
Localnicii se bucură totuşi că tradiţia este dusă mai departe. Au avut cu ei la apă buchete de busuioc. "Buchetul de busuioc se face în jurul unei lumânări și legăm multe fire de busuioc, apoi legăm într-o batistă bani, usturoi, grâu, seminţe de dovleac, porumb, mai prindem și o bucățică de viță de vie. Facem aceste buchete ca să avem un an plin de bogăţie, să aibă pământul rod la ce plantăm în el", ne-a spus o femeie.

Preotul din comună a sfinţit, duminică, Gilortul. Oamenii iau apă în sticle și o țin în case. "E bine să consumăm această apă până pe data de 14 ianuarie, când are loc sfârşitul praznicului, iar în cursul anului se păstrează într-o sticlă curată, la loc de cinste în casa noastră, și se consumă în zilele de post, dimineaţa, pe nemâncate, însoţită de rugăciune", a explicat preotul din comuna Bălcești.

Marian Ciungu este militar de carieră, dar în fiecare an are grijă ca de Bobotează să fie la Bălceşti. Au fost şi ani în care mai mulţi tineri s-au aruncat în apele reci, dar de data asta a fost singurul.

Galerie foto



Vizualizări: 769

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: