Culisele pregătirilor pentru marşul disperării organizat de FNME

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au conturat un plan de bătaie pentru data de 11 aprilie, atunci când va avea loc debutul marşului pe jos până la Bucureşti. Câteva zeci de sindicaliști vor lua parte la startul "marșului disperării", de la porţile Sucursalei Electrocentrale Rovinari, la primele ore ale dimineții. În această perioadă sindicaliștii culeg și tabelele cu semnături pentru memorandumul "S.O.S. Salvați Complexul Energetic Oltenia". Circa 7000 de semnături s-au strâns până acum.

Minerii și energeticienii vor străbate peste 300 de km, pe jos, până în Capitală, iar protestul va fi unul pașnic, au anunuțat organizatorii. Luni de dimineață vor porni la drum câteva zeci de lideri sindicali și alte persoane care doresc să se alăture acestui protest. "Plecarea va avea loc luni, 11 aprilie, în principiu de la ora 8 dimineața, din fața Termocentralei Rovinari, Poarta 1.Trebuie să intre schimbul I, iese schimbul III și după aceea plecăm. La plecare vom fi în jur de 40, dar e posibil să mai fie. Vom merge spre București via termocentralele din Oltenia: Turceni, Ișalnița, Craiova, Slatina, Pitești, Găești, București. Încercăm să vedem ce reacție are populația, care este dezinformată total", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.
În memorandumul ce va ajunge pe masa mai-marilor țării, FNME a venit şi cu 8 propuneri pentru rentabilizarea CE Oltenia. Sindicaliştii cer elaborarea în regim de urgență a unui program de eficientizare care să aibă la bază capacitățile de producție la cele patru termocentrale din companie, necesarul de lignit la cel mai mic preț de producție, salarizarea personalului în baza unor indicatori de performanţă şi modificarea OUG 36/2013, în vederea prelungirii duratei venitului de completare la 3 ani. Cei din FNME cer sprijin de la Ministerul Energiei în constituirea unui pachet de 1000 MW, cu hidro, la un preţ competitiv pentru export şi tranzacţionarea pe pieţele externe.

Tabelele cu semnături s-au întors din cariere
Liderii sindicali din FNME spun că o parte din tabelele cu semnături transmise în cariere au fost recuperate. Semnături vor mai fi strânse și pe traseu. Acestea, împreună cu memorandumul vor fi transmise mai departe, la guvernanți și preşedinţie. "Transmitem memorandumul și o să ducem semnăturile odată cu sosirea în București. Cred că s-au strâns vreo 7000. O parte din colegi le-au adus. La Roșiuța au luat 1300, la Roșia în jur de 1300, Peșteana 1000, din zona aceea de Jilț avem și de acolo cam 1000, cu toate că avem doar două sindicate mici, Lupoaia la fel, tot în jur de 1000, dar nu le aduseră. Sunt cred că vreo 1500 și de la Termocentrala Rovinari strânse și de la salariați, și de la cetățeni", a explicat liderul FNME.

Vizualizări: 1,693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: