Culturile afectate de frig, evaluate. Agricultorii, fără despăgubiri!

Producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de vremea capricioasă din ultimele zile nu vor primi despăgubiri din partea statului român. Singura scăpare a agricultorilor este să fi avut culturile asigurate.

Frigul din ultimele zile a afectat mai multe culturi agricole sau pomicole din judeţul Gorj. „De când sunt eu director n-a fost an să n-avem probleme: ba că a fost secetă, ba au fost ploi torenţiale, ba inundaţii, brumă urmată de îngheţ. Am avut parte de temperaturi foarte scăzute, Rovinari -1 grad, Novaci -3 grade, şi au mai fost temperaturi mici la Stolojani, Cărbuneşti, Teleşti. Cel mai periculos fenomen meteo pentru culturi este bruma urmată de îngheţ, este mult mai grav decât zăpada”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj.

Fără bani de la stat

Partea şi mai neplăcută este că agricultorii nu-şi vor putea recăpăta banii pierduţi, pentru că statul nu mai acordă despăgubiri. Cei salvaţi sunt cei care au avut culturile asigurate. „Din 2010, de când sunt eu director, s-a abrogat acea ordonanţă şi a apărut altă ordonanţă care nu mai permite despăgubirea niciunui fermier, producător agricol, deci bani de la stat nu se mai dau pe aşa ceva. Singura soluţie este să-şi asigure culturile. În această săptămână vom monitoriza toate culturile din judeţul Gorj să vedem cum stăm”, a spus Dan Tănăsescu.

Galerie foto


Vizualizări: 1,392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: