Cum alegi uși rezistente la foc?

Ușile sunt accesorii indispensabile pentru o clădire, rolul lor fiind acela de a defini și împărți spațiile existente. Pentru anumite domenii, nu sunt de ajuns acele tipuri de uși clasice. Sunt necesare modele rezistente la foc. Deși nimeni nu își dorește să se aibă parte de astfel de evenimente, uneori inevitabilul se întâmplă. Din acest motiv, pentru a preveni răspândirea focului, sunt necesare uși ignifuge. Află din cele ce urmează cum alegi ușile potrivite pentru a asigura siguranța tuturor.

Ce este o ușă rezistentă la foc și ce fel de modele poți alege?

O ușă rezistentă la foc este o ușă realizată din materiale metalice, a cărui scop e prevenirea răspândirii focului. Pe piață există mai multe modele, cu diferite scopuri și metode de acționare. Sunt uși cortină rezistente la foc, automatizate, cu sisteme de irigare prin anumite duze special integrate. Ușile de foc batante sunt tratate cu un gel special care, în condiții de căldură, se transformă în apă. Pentru zona industrială, se pot alege uși antifoc glisante. Aceste modele sunt construite astfel încât să stea mereu deschise, fiind programate să se închidă doar atunci când se declanșează un incendiu. 

De asemenea, ușile de foc tip rulou sunt printre cele mai moderne modele, fiind setate să se închidă chiar și atunci când alarma anti-incendiu nu se declanșează. Un alt model sunt ușile secționale. Și ele sunt ideale pentru o gamă largă de utilizări – de la garaje, la ateliere și oriunde este nevoie de rezistență la temperaturi înalte. Indiferent de nevoile tale, ai la dispoziție o gamă variată de uși rezistente la foc, pe care să le adaptezi cerințelor clădirii în care vor fi instalate. 

Cum alegi uși rezistente la foc? Caracteristici de care să ții cont

Dată fiind varietatea de uși rezistente la foc, atunci când alegi un model, trebuie să iei în considerare câteva caracteristici. Cele mai importante sunt:

  • Certificarea și standardele de siguranță reglementare de autoritățile din țară - acestea trebuie să dețină agrement de la ISU și aviz tehnic, pentru a te asigura că respectă normele de siguranță.
  • Durabilitatea materialelor - ușile trebuie să fie realizate din materiale rezistente la temperaturi ridicate și să fie izolate, astfel încât să nu permită flăcărilor să se răspândească.
  • Timpul de rezistență la foc - poate fi de 60 sau 120 de minute, oferind suficient timp pentru a reacționa și pentru a lua măsurile necesare pentru stingerea focului.
  • Tipuri de uși - în funcție de spațiul destinat montării lor și nevoilor clădirii, poți alege uși rezistente la foc tip cortină, batante, secționale, tip rulou, cu funcții ce permit închiderea automată. 

Așadar, dacă vrei să te asiguri că spațiul tău dispune de cele mai bune metode de protecție împotriva incendiilor, investește în uși rezistente la foc. Ține cont de caracteristicile enumerate mai sus pentru a te asigura că alegi modelele potrivite mediului în care îți desfășori activitatea.

Vizualizări: 502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: