Cum ar fi dacă ar conta lipsa la vot

Norma de reprezentare a unui senator în România a fost stabilită la 168.000 de alegători, iar a unui deputat la 73.000 de alegători. Gorjul va avea din 11 decembrie doi senatori şi cinci deputaţi, având puţin peste 300.000 de alegători. Din păcate, cei care sunt nemulţumiţi de oferta politică şi nu merg la vot, nu câştigă nimic din asta. Şi dacă votează o mie de gorjeni, judeţul va trimite în Parlament tot doi senatori şi cinci deputaţi.
Cum ar fi dacă ar conta lipsa la vot? Dacă pe absenteişti nu i-ar reprezenta nimeni? Dacă vom avea o jumătate de parlament pentru că votează jumătate din alegători? Sau chiar mai puţin? Poate că în sfârşit ar înţelege şi politicienii nemulţumirea crescândă a oamenilor.
Ce să votezi în Gorj? PSD ni-i propune pe Ponta şi Cârciumaru, oameni care reprezintă deja judeţul de mai bine de zece ani, iar rezultatele se văd. PNL i-a pus în faţă pe Vîlceanu şi Barbu, care au scuza că nu au fost la putere, dar care au uzat de la alegerea lui Iohannis încoace de multe promisiuni neonorate: că fac strategie minieră, că propun un proiect de hotărâre pentru a face o zonă metropolitană în jurul Târgu Jiului, că fac un amărât de proiect de hotărâre pentru ca o sportivă să primească titlul de cetăţean de onoare. Nici măcar promisiunile simple, care depind numai de ei, liberalii gorjeni nu se duc la îndeplinire. Se laudă prin conferinţele de presă şi atât.
ALDE ni-l propune pe Dian Popescu, condamnat într-un dosar penal, şi pe Iriza, trecut prin vreo patru-cinci partide. PMP pe Daviţoiu – fost director în minerit şi pe Săvoiu – om de afaceri, destul de puţin vizibili în media locală. Cei doi candidaţi independenţi, Ciocea şi Călinoiu, au ambii probleme cu ANI. Iar celelalte partiduleţe nu contează oricum.
În alte judeţe, salvarea vine de la USR, dar la Gorj sunt nişte candidaţi probabil bine intenţionaţi, dar care nu transmit nimic electoratului. Nici măcar pe facebook, zona preferată de liderii de la centru. Semn că nu prea ştiu nici ei ce caută în politică.
Dacă ar fi după oferta politică din Gorj, decizia corectă ar fi să stăm acasă. Dar, pentru că trimitem oricum şapte oameni în parlament, măcar să alegem ca de fiecare dată ceea ce considerăm că este răul cel mic.

Vizualizări: 379

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: