Cum au ajuns cetățenii dintr-o comună să fie făcuți hoți de Aparegio: Branșări înregistrate la primărie, reclamate ca ilegale

Aparegio hărțuiește locuitorii din Baia de Fier! Este cel puțin un caz extrem de grav, pe care Aparegio l-a comunicat presei omițând toate informațiile esențiale. Locuitorii din Baia de Fier primesc în curți angajații Aparegio, cu bună credință, pentru montarea apometrelor, iar în final ajung să fie acuzați de furt de apă și trimiși în atenția poliției.

Este cazul unor localnici vizitați de angajații Aparegio pentru instalarea apometrelor, care ulterior au aflat din presă că sunt suspectați de furt de apă și că s-a deschis dosar penal pe numele lor, deși branșamentele în cauză sunt înregistrate la primărie de mai bine de zece ani. Având în vedere atitudinea companiei, este puțin probabil ca angajații acesteia să mai poată intra în curțile oamenilor, întrucât societatea nu pare interesată de colaborare, ci doar de a crea noi tensiuni și prejudicii.

În ciuda acestor constatări, Aparegio a continuat să evite orice formă de dialog cu cetățenii și să adopte măsuri considerate de mulți ca fiind abuzive. Într-un comunicat de presă, compania a anunțat demararea unor verificări în Baia de Fier pentru identificarea persoanelor care fură apă, precizând că a descoperit deja asemenea cazuri.

În realitate, Aparegio a intrat în curțile oamenilor pentru montarea de apometre, acțiune acceptată de cetățeni. Cu toate acestea, reprezentanții companiei nu au ținut cont de informațiile oferite de proprietari. Potrivit declarației unui localnic care a dorit să rămână anonim, acesta a aflat din presă că este urmărit penal și acuzat de furt de apă, fără să fi fost informat oficial. Familia sa primise în curte echipa Aparegio pentru montarea apometrelor, iar la fața locului li s-a explicat că există două branșamente, la distanță unul de celălalt, unul dintre ele fiind pe un teren unde familia intenționa să construiască o locuință. Branșamentele fuseseră realizate acum 22, respectiv 11 ani, și erau înregistrate la primărie.

Angajații Aparegio au fost informați despre această situație și au montat un apometru, urmând să revină pentru al doilea. Cu toate acestea, a doua zi, cel de-al doilea branșament a fost închis fără nicio explicație. Răspunsurile au venit tot prin presă. Aparegio a emis un comunicat în care anunță:

„Aparegio Gorj face verificări! În această perioadă, mai multe echipe ale operatorului desfășoară ample acțiuni în vederea depistării furtului de apă. Astăzi, în localitatea Baia de Fier, echipele societății, însoțite de Poliția Locală Baia de Fier, în urma controlului, au depistat două persoane care dețineau branșamente de apă ilegal. Operatorul a anunțat organele de poliție pentru a demara procedura de urmărire penală.”

Pentru branșamentele pe care Aparegio le consideră ilegale, familia respectivă deține facturi emise de primărie și autorizații din iunie 2003 și iulie 2014. 

„Dacă Aparegio consideră că a fost furt de apă, furtul a fost făcut cu acordul și complicitatea primăriei Baia de Fier. Noi am plătit taxe de branșament acum mulți ani, avem documentele acelea emise de primărie. Au venit și au spus că pun apometru, au pus apometru, le-am spus că mai avem un branșament, să pună apometru și acolo. Au zis că o să pună. Ca apoi să se întoarcă și să-l închidă și să spună că furăm apă. Nu am ascuns nimic, se vedeau țevile, noi le-am spus de ele, se vede că era conducta desfăcută, că este de ani de zile, făcută legal, cu știința primăriei. Am plătit taxă de branșament, una în 2003 și una în 2014”, a explicat cetățeanul din Baia de Fier.

Cât despre udarea gărdinilor, omul spune că ia apă din râu, cu o remorcă, așa cum fac mulți cetățeni din comună.

El a adăugat că Aparegio nu a lăsat niciun document în urma vizitei, iar faptul că ar fi suspectat de furt l-a aflat tot din presă, inclusiv din imaginile apărute cu propria curte.

„I-am primit în curte, ai mei le-au creat condițiile, vă dați seama, era cald, soare, a pus o masă la umbră, a făcut niște sirop. Au stat de vorbă cu ei, le-au explicat. Am spus că nu-i niciun fel de problemă, punem și al doilea apometru la branșament și apoi să vină să spună o mârșăvie. Noi nu avem nimic de ascuns. Avem taxa de branșament plătită. Nu știu de ce se spune că am fost branșați ilegal. Nu au lăsat niciun fel de document. Au venit cu contract, noi l-am semnat și l-au luat să-l semneze directorul. Nu mi se pare normal, contractele trebuie semnate de director și apoi de oameni”, a mai spus acesta.

Din păcate, locuitorii din Baia de Fier s-au trezit atrași, fără voia lor, într-un conflict cu Aparegio și apoi abandonați. Omul este convins că nici de această dată Primăria Baia de Fier nu va interveni în sprijinul cetățenilor, chiar dacă aceștia sunt acuzați pe nedrept:

„Cel mai probabil nu se va implica, pentru că nici până acum nu s-a implicat primăria. Apa a fost băgată de părinții noștri, au săpat la mână, a venit Aparegio și a luat totul.”

Este cunoscut faptul că în Baia de Fier există probleme legate de furnizarea apei, inclusiv a celei potabile. Rețeaua de apă a fost preluată de Aparegio în 2019, iar în urma acestui transfer trebuiau realizate investiții care însă nu s-au concretizat. În schimb, operatorul facturează sume semnificative pentru un serviciu inexistent sau prestat deficitar. Această situație i-a determinat pe cetățeni să protesteze în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Ca urmare a presiunilor publice, a fost aprobată o expertiză a rețelei de apă, care a confirmat că infrastructura este neconformă și necesită înlocuire. Expertul a menționat, de asemenea, lipsa de dialog și colaborare cu Primăria Baia de Fier, care a refuzat să pună la dispoziție documentele necesare expertizei.

Vizualizări: 3,759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: