Cum au supravieţuit albinele de la Notre Dame

Peste 200.000 de albine trăiau în stupii aflați în acoperișul Catedralei Notre Dame şi acestea au supraviețuit incendiului de săptămâna trecută. Multe lume se întreabă cum a fost posibil, dar apicultorii ştiu secretul. Albinele nu au mai putut ieşi din stupii aflaţi pe acoperiş din cauza fumului  provenit din lemnul ars, care le-a adormit.  

Micuţii locuitori  de pe acoperişul catedralei Notre-Dame au supravieţuit incendiului care a distrus cea mai mare parte a acoperişului catedralei franceze. Iniţial s-a crezut că multe dintre cele 200.000 de albine care trăiau în stupii amplasaţi pe acoperişul acesteia au murit în flăcări, în schimb, ca prin miracol acestea s-au salvat. „Albinele sunt în viaţă. La început, am crezut că cei trei stupi au ars, nu aveam nicio informaţie. Apoi, am putut să văd pe imagini din satelit că nu era cazul, iar purtătorul de cuvânt al catedralei mi-a confirmat că albinele intrau şi ieşeau din stupi. A fost ceva neaşteptat”, a declarat pentru AFP apicultorul catedralei, Nicolas Geant, care din 2013 se ocupă de cei trei stupi instalaţi acolo sus, pe acoperişul catedralei, deasupra Parisului.

Stupii fac parte dintr-un proiect pentru a creşte numărul de albine şi în marile oraşe deoarece acestea sunt atât de importante pentru ciclul de viaţă.

Totuşi cum de au supravieţuit albinele şi nu s-au sufocat cu fumul degajat în incendiu se întreabă toată lumea.  Albinele europene - spre deosebire de alte specii - rămân lângă stup în momentul în care sesizează pericolul, înghiţind miere şi lucrând pentru a-şi proteja regina. Cel mai mare risc legat de incendiu era legat de temperaturile înalte, mai mult decât de fumul cauzat de lemnul ars: "În loc să le ucidă, fumul le ameţeşte şi le adoarme", a afirmat Géant, care explică că apicultorii folosesc frecvent fumul pentru sedarea insectelor şi accesul la stup.

"Am fost foarte trist să văd Notre-Dame în astfel de condiţii, pentru că este o clădire atât de frumoasă. Dar să simţi că există viaţă când vine vorba de albine, este pur şi simplu minunat. Mulţumesc cerului că flăcările nu le-au atins: este un miracol!" , a mai spus apicultorul de la Notre Dame.

Vizualizări: 4,355

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: