Zațul de cafea, combustibil natural fără emisii de carbon

Sigur aţi auzit în folclorul urban că zaţul de cafea este un bun îngrăşământ natural. Există chiar persoane care îl strâng pentru grădină, iar producătorii de compost ştiu deja cât de util este acest material reciclabil. Totuşi nu v-aţi aştepta să fie reciclat în peleţi ecologici.

Poate pentru fiecare dintre noi cele 2-3 linguriţe de zaţ care rămân dimineaţa par fără importanţă, dar colectarea acestui reziduu natural dintr-un oraş întreg poate genera o sursă de energie valoroasă. Firma Bio-Bean din Marea Britanie a reuşit să-i dea altă destinaţie zațului de cafea şi a lansat un serviciu de colectare a acestuia de pe teritoriul întregii ţări, deshizând apoi şi o fabrică de reciclare a acestuia.

Anual Bio-Bean transformă 50.000 de tone de zaţ de cafea în peleţi, un combustibil natural care arde fără a produce emisii de carbon.

Peleţii naturali produşi sunt folosiţi în principal pentru alimentarea de centrale termice şi boilere industriale. Compania reuşeşte pentru moment să recicleze în jur de 10% din zaţul de cafea din Marea Britanie, cu ajutorul căruia poate furniza energia echivalentă alimentării a 15.000 de locuinţe. Combustiblul pe bază de zaţ de cafea are o putere calorică mai mare decât a lemnului, iar costurile reciclării sunt mult mai mici decât în cazul altor reziduuri naturale. Colectarea lui este binevenită şi pentru patronii de cafenele sau restaurante, de exemplu, care se bucură astfel că scapă de grija gestionării deşeurilor.

Compania engleză ia în calcul şi alte utilizări ale zaţului de cafea, cum ar fi producerea de brichete pentru grătar sau pentru şeminee, precum şi obţinerea unor combustibili lichizi similiari biodiesel-ului. Fondatorul companiei, Arthur Kay, spune că visul său este să poată alimenta autobuzele din Londra cu combustibilii pe bază de cafea şi estimează că zaţul produs în oraş este suficient pentru a asigura acest lucru.

Vizualizări: 4,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: