Cum blochează birocraţia din Gorj o investiţie de sute de mii de dolari

Război total între primarul Ion Ciocea şi două instituţii publice ale statului, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), pe seama parcului fotovoltaic pe care autorităţile din Bustuchin doresc să-l realizeze în comună. Cu o finanţare de 300 de mii de dolari aprobată şi cu toată documentaţia gata, primarul nu poate da drumul la investiţie pentru că DSP Gorj refuză să ia în considerare un document eliberat de un institut superior.

Primarul Ion Ciocea acuză conducerea DSP Gorj că îi pune piedici în realizarea investiţiei „din ordinul” senatorului Florin Cârciumaru. Chiar joi, primarul Ciocea a avut o discuţie cu directorul DSP, Marius Boeriu, reproşându-i acestuia că refuză să ia în considerare un document eliberat de Institutul Naţional de Sănătate. „Nu mai înţeleg de ce m-au pus să merg la INS să fac acel studiu, de ce mi-au dat notificare şi m-au trimis să fac acest studiu pe care l-am plătit, atenţie, am dat 800 lei. Nu se poate aşa ceva! Le-am spus că i-a pus Cârciumaru să nu-mi dea avizul ca să nu mai fac eu investiţii în comună, aşa cum n-a făcut nici el”, a declarat Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

„Mă ţin pe loc cu o hârtie”

Conducerea DSP Gorj susţine că studiul era necesar câtă vreme distanţa nu se încadrează într-un ordin de ministru, însă acest studiu nu menţionează clar că se aprobă micşorarea distanţei. Buba este că parcul solar va fi amenajat la mai puţin de o jumătate de kilometru de casele oamenilor. „DSP nu are competenţa de a face analize pe un studiu emis de un for superior. Noi am solicitat acest studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei, de aici înainte totul ţine de administraţia locală dacă îşi asumă riscurile şi de APM. Ori APM nu poate da avizul de mediu până când nu are negru pe alb că cineva reduce distanţa de la 500 metri la 98, cât este în proiect, ori aşa ceva nu va scrie nimeni, nimeni nu va scrie negru pe alb. Efectele se văd odată cu funcţionarea parcului”, a spus Ioan Ghica, asistent de igienă cu o vechime de 40 de ani în DSP Gorj.

Supărarea primarului Ciocea este cu atât mai mare cu cât un astfel de parc fotovoltaic există şi la Filiaşi, la o distanţă de 50 metri de ultima locuinţă. „Când intri în Filiaşi, la 50 de metri de locuinţele oamenilor, sunt panouri fotovoltaice, nu e posibil. Nu-i afectează în niciun mod. S-a aprobat împrumut cu ianuarie 2018 să încep lucrările şi ei mă ţin pe loc cu o hârtie. La Buzău s-a dat avizul tot aşa cu recomandări”, a declarat Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.  

Vizualizări: 2,453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: