Este legal sau nu să montezi coarne de ren la mașină!

În apropierea sărbătorilor de iarnă mulți șoferi apelează la tunarea mașinilor cu coarne de ren și nas roșu. Șoferii trebuie să fie atenți ca acestea să nu afecteze vizibilitatea și să nu folosească și lumini suplimentare pentru aceste ornamente.

Conform legii, este interzisă să lipești sau să acoperi parbrizul sau luneta. Practic, orice obiect, abțibild sau folie care estompează vizibilitatea în față sau în spate se sancționează cu amendă.

Dar, dacă sunt prinse pe lateral, astfel încât să nu împiedice vederea, coarnele de ren pot fi montate pe mașină.

Deci montarea coanelor de ren și a nasului roșu pe mașină este legală doar în anumite condiții.  Există cazuri în care montarea acestor ornamente este nu doar interzisă, ci și sancționată de legislația rutieră. Mai exact, atunci când aceste ornamente sunt luminoase, ele contravin Codului Rutier. Asta deoarece montarea oricăror lumini pe mașină, altele decât cele prevăzute de producător (și omologate), este strict interzisă.

Potrivit Codului Rutier, „montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate” constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (6-8 puncte de amendă). În condițiile nivelului actual al amenzilor, acest lucru înseamnă o sumă cuprinsă între 1.338 și 1.784 de lei.

Vizualizări: 1,669

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: