Cum este să fii șefa Cimitirului Municipal

Ocupă o funcție la care puțini ar face față. Ana Tihoi este șefa Cimitirului Municipal din Târgu Jiu din anul 2006, timp în care s-a obișnuit cu problemele specifice cimitirului. Vine la serviciu ca la oricare altul, fără să îi fie frică. De când are această slujbă și-a format o întreagă filozofie asupra vieții și asupra morții. Când ajunge într-un oraș necunoscut nu ezită, din curiozitate, să viziteze cimitirul.

Dacă la început, în urmă cu mai bine de zece ani, când a venit la cimitir pe postul de casier, o cam treceau fiorii când se gândea la priveliștea care o înconjoară, acum vine la serviciu fără nicio reținere. „Prima dată nu a fost ușor, ținând cont că sunt femeie, iar acestea sunt mai sensibile. În timp m-am obișnuit cu acest domeniu de activitate și nu îmi mai e teamă de atmosfera specifică cimitirului. Acum vin aici ca la orice loc de muncă, fără să am rețineri. În atâția ani de zile nu s-a ivit nicio situația neplăcută și mă refer aici la o întâlnire cu vreun strigoi. Nici nu cred în așa ceva, nu sunt superstițioasă“, glumește Ana Tihoi.

Doar o femeie mai deţine această funcţie în ţară

Spune despre ea că este o fire puternică și este mândră că în țară mai este doar o singură femeie care ocupă exact aceeași funcție. „Îmi place ceea ce fac. Sunt una dintre puținele femei care lucrează în acest domeniu pentru că cele mai multe se feresc. De fapt, am auzit că în afară de mine mai este cineva...”, menționează aceasta. În timp și-a dezvoltat o întreagă filozofie asupra vieții și a morții. Spune că moartea este un simplu fenomen care nu ar trebui să înspăimânte pe nimeni. „Până la urmă toți suntem muritori. Eu una sunt o fire credincioasă, dar nu cred în viața de apoi”, mai menționează șefa cimitirului.

Slujba pe care o are nu este deloc ușoară. Presupune multă responsabilitate, corectitudine  și forță de muncă. „Sunt în jur de 12.000 de morminte care trebuie verificate și întreținute. Presupune atât muncă de birou, cât și muncă de teren. Aici avem de-a face cu oameni din toate păturile sociale. Programul este non-stop. Și noaptea dacă sunt sunată trebuie să fiu prezentă aici. Este un program destul de încărcat, iar problemele specifice constau în deshumări, înhumări, concesionări, lucrări de întreținere a aleilor”, spune Ana Tihoi.

CURIOZITATE

Pentru că îi place foarte mult slujba pe care o are, Ana Tihoi vizitează de câte ori are ocazia cimitire din alte orașe ale țării sau chiar din alte țări. Cel mai ciudat a fost în Italia, unde a vizitat un cimitir pe verticală. „În această perioadă de coordonare a activități am vizitat atât cimitire din țară, cât și din străinătate. Din curiozitate am fost la cimitirul din Padova, unde locurile de veci sunt pe verticală”, mai susține aceasta.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: