Cum obţinem două recolte de morcov într-un an

Gospodarii care cultivă legume în propria grădină ştiu că se pot obţine două recolte de morcovi pe an dacă acorzi o atenţie specială acestei plante. Trucurile pentru cultivarea morcovului presupun mai puțin efort dar mai multe investiţii.

Morcovul se poate semăna de două ori pe parcursul unui sezon. Prima semănare este foarte timpurie, atunci când încă nu toată zăpada s-a topit sau nu s-a făcut destul de cald pentru plantare. Pentru semănare, se potrivesc soiurile cu perioadă scurtă de vegetație. A doua semănare are loc la sfârșitul lunii mai şi începutul lunii iunie. Puteți alege dintre soiurile cu dezvoltare medie sau târzie. Totul depinde de perioada când planificați să adunați recolta. Autorii metodei lasă morcovul în pământ tocmai până la sfârșitul lunii octombrie.

Un loc ideal pentru plantarea morcovilor va fi locul unde anul trecut a crescut o cultură care necesită mulcire intensivă, varză, dovlecei sau cartofi. Dar primul lucru, care trebuie făcut este să îndepărtați complet rădăcinile de anul trecut.

Un mod interesant de a face șanțuri înainte de plantare este să loviți de câteva ori cu ciocanul o cherestea, apoi s-o mișcați. Cea mai simplă variantă de semănare este să adăugați în șanțuri câte o sămânță. Puteți lipi din timp semințele pe hârtie igienică sau cumpărați-le direct pe bandă. După ce ați adăugat semințele, e nevoie să le presărați cu puțin sol,  cel mai bine din pungi sau din seră iar deasupra cu puțină cenușă. Dacă vreţi starturi originale puneți cherestele (lățimea optimă aproximativ 12 cm) printre șanțuri pentru că prin ele nu pătrund buruienile. Nu va fi nevoie de plivire iar distanța dintre rândurile de morcov va fi de 15-18 cm.

Atunci când udați plăntuțele este foarte comod să turnați apă direct pe cherestelele dintre rânduri,  astfel nu se spală pământul.

Când morcovul crește, cherestelele trebuie însă îndepărtate.  Dacă nu plouă, morcovul trebuie udat regulat. Dacă irigați patul din furtun, atunci îl orientați spre spațiul dintre rânduri, nu spre plante. De asemenea, foarte bine funcționează irigarea prin picurare, montând un cadru din țevi PVC și fixând printre rânduri benzi cu picurare, vă veți ușura semnificativ munca.

Vizualizări: 2,313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: