Noi focare de pestă porcină în Gorj

Pesta porcină africană se extinde în județul Gorj. Focare noi au fost depistate în mai multe localități din județ, astfel că vorbim deja de peste 70 de focare de pestă. Ultimele au fost depistate în localitatea Bustuchin, unde mistreții ar fi îmbolnăvit mai mulți porci din gospodăriile oamenilor.

Până acum, în județul Gorj, au fost raportate 73 de focare de pestă porcină, iar cazurile sunt tot mai multe. Probele recoltate în Gorj sunt trimise în județul vecin, în Dolj, unde sunt analizate. „Din păcate, pesta porcină africană evoluează cu 11 focare noi față de cele 62 de anul trecut. Avem 73 de focare de pestă porcină. Avem focare active și asta implică anumite restricții pe care le impunem în zona unde am depistat un animal pozitiv. Nu contează numărul animalelor bolnave. Dacă există unul diagnosticat pozitiv, înseamnă focar de boală. Proprietarii animalelor au obligația să monitorizeze starea de sănătate a animalelor și să anunțe medicul de veterinar dacă depistează probleme. Sunt recoltate apoi probe de sânge care ajung la laboratorul din Gorj, apoi vor fi lucrate la Dolj”, a spus Sorin Ștefănescu, directorul DSV Gorj, la Radio Omega.

Ultimele cazuri au fost descoperite în localitatea gorjeană Bustuchin. Potrivit specialiștilor de la Direcția Sanitară Veterinară Gorj, virusul ar fi fost răspândit de mistreți. Mai mulți porci mistreți au fost depistați cu pesta porcină în zonă. „Zona de început a fost toată Valea Amaradiei. Pesta evoluează acum în Țânțăreni, Negomir, Turburea, Roșia de Amaradia, Lelești, Căpreni. Ultimele focare au fost declarate în comuna Bustuchin. Acolo au fost depistate ultimele două focare. Vectorul care a determinat răspândirea virusului este mediul silvatic. Au fost depistați și mistreți morți în păduri. Un animal a fost găsit mort și doi vânați. Toți mistreții găsiți morți se testează pentru pesta porcină”, a mai spus Ștefănescu.

Vizualizări: 3,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: