Cum pot călători cei care au avut COVID

Există un număr mare de persoane care au avut Covid, dar n-au fost la doctor și nu au dovezi că au trecut prin boală. Şi aceste persoane pot călători şi pot participa la evenimente, fără a face teste PCR, dacă se vaccinează.

Numeroase persoane din România care au avut COVID, dar au dus boala pe picioare, nu au fost la doctor și nu figurează în nicio evidență.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, estima recent că numărul acestora ar putea fi de până la 5 ori mai mare decât o arată evidențele oficiale.

Problema care apare acum este cum ar putea aceste persoane să demonstreze că au imunitate ca să se poată bucura, de pildă, de certificatul verde, pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente la care se impune vaccinare.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat, la Digi24, care ar fi cea mai bună soluție în cazul lor, precizând de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală. „Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic - dar strict teoretic - ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Astfel, aceste persoane trebuie să-și facă un test pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt imunizate. „Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit. El a menționat că în momentul de față, vaccinarea este disponibilă și în aeroport și va fi disponibilă și în alte puncte importante.

Vizualizări: 1,125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: